Снимка: Reuters, архив

Долната камара на германския парламент не подкрепи днес предложението за обявяване за незаконна на крайнодясната и антиимигрантска Германска националдемократическа партия.

Повечето законодатели предупредиха, че подобен ход може да има отрицателни последици, предаде ДПА.

Германската националдемократическа партия има малко над 5000 членове и никога не е била представена във федералния парламент.

С 326 гласа "за" и 211 "против" Бундестагът отхвърли предложение за съдебно разследване на партията, което би довело до забраната й. Срещу предложението, внесено от опозиционните социалдемократи, гласуваха партии, верни на канцлера Ангела Меркел. Аргументът бе, че макар възгледите на националдемократите да са неприемливи, ще е трудно юридически да се докаже, че ГНДП е партия от нацистки тип.

Германската конституция дава право на съдебната власт да забранява партии, ако те целят унищожаване на демокрацията или основни свободи. Целта на тази разпоредба е да се предотврати завръщане на нацизма.

Искането на Германската социалдемократическа партия за съдебно разследване с твърдението, че ГНДП е "по същество нацистка" формация, сега ще подемат делегати от горната камара - Бундесрата.

Въпросът за забрана на ГНДП стана особено актуален миналата година , след като стана ясно, че 10 неразкрити убийства, извършени между 2000 и 2007 г., са дело на трима неонацисти. На 6 май предстои да започне процесът срещу Беате Цшепе, единствената жива от тройката. Обвинението ще се стреми да докаже, че целта на групата е била да бъдат принудени имигрантите, главно от турски произход, да напуснат Германия от страх за живота си.

ГНДП не възхвалява открито нацисткото минало, тъй като това в Германия за това се носи наказателна отговорност. За да се докаже, че партийната идеология е нацистка, ще трябва да се използват доказателства от тайни разговори или подслушване на лидери на ГНДП.

Предишен опит партията да бъде обявена за незаконна бе отхвърлен през 2003 г. от Конституционния съд, който тогава постанови, че ако служители на разузнаването са вербували членове на ГНДП за информатори, в съда ще може да се пледира, че получените доказателства са компрометирани.

Социалдемократите твърдят, че този път ще има по-убедителни доказателства, но привържениците на Меркел казват, че втори провал само ще засили крайната десница и ще подкопае доверието в демокрацията.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase