Тамерлан и Джохар Царнаеви. Снимка: Reuters

Джохар Царнаев, раненият бостънски атентатор, се опитва да натопи единствено брат си Тамерлан, пишат вестниците "Ню Йорк таймс", "Дейли телеграф" и "Монд", позовавайки се на разследващи източници, които казват, че по време на разпита по-малкият брат е посочил, че покойният му по-голям брат Тамерлан е замислил всичко сам.

Джохар може да получи смъртна присъда заради предявените му обвинения за използване на оръжие за масово унищожение, пишат вестниците в. "Ню Йорк таймс" и "Гардиън".

Засега полицията също твърди, че братята са действали сами и са били водени от религиозни убеждения, но това може би е тактика да не се сплашват други евентуално замесени в атентатите хора, докато полицията ги издирва, посочва в. "Кориере дела сера".

Според властите братята са свалили инструкциите за производство на бомба от интернет, но според експерти Тамерлан е бил инструктиран, докато е бил в Кавказ през 2012 година.

Още по темата
Личността на Тамерлан продължава да поражда какви ли не хипотези и е подновено разследването във връзка със смъртта на неговия най-добър приятел, допълва изданието. Той заедно с още двама младежи беше убит в нощта на 11 срещу 12 септември 2011 г. в Бостън. Тройното убийство така и не беше разкрито. Тамерлан никога не е бил смятан от полицията за заподозрян по случая, но приближен на неговите приятели твърди, че той може да изиграл роля в тройното убийство. Още повече, че то е било извършено на десетата годишнина от атентатите от 11 септември 2001 г., допълва италианският вестник. Всичко това показва, че сега всяко действие на покойника ще бъде анализирано под лупа, коментира изданието.

Под лупа ще бъде анализиран и престоят от 5 месеца и 13 дни на Тамерлан в Дагестан през 2012 г., допълва в. "Монд". По време на този престой Тамерлан четири пъти е попадал в полезрението на силите на реда, докато е бил в компанията на друг младеж, наблюдаван заради негови предполагаеми връзки с ислямистки среди. Според американския сенатор Линдзи Греъм тогава Тамерлан е бил допуснат да отиде до Дагестан, защото в списъка на пътниците на Аерофлот името му е било изписано по грешен начин, което може да е било умишлено с цел заблуждаване на руските тайни служби и на ФБР, смята сенаторът, цитиран от "Монд".

Няма доказателства, че Тамерлан е бил в контакт с бунтовници в Дагестан, но има периоди на неяснота по време на пътуването му в Дагестан и Чечения през 2012 г., посочва в. "Гардиън". Освен това руската роля в цялата тази история е объркваща. През 2011 г. ФБР е разпитвало Тамерлан по искане на руското правителство. Но после Русия все пак е позволила на Тамерлан да влезе в страната и да пътува до район, известен като средище на ислямисти.

Вестник "Дейли телеграф" акцентира върху промяната в живота на майката и на съпругата на Тамерлан. Според изданието двете жени са водили западен стил на живот, като майката е била козметик в СПА център в САЩ, а съпругата му, преди да се омъжи, е била член на танцовия състав на гимназията си. Двете жени са започнали да носят ислямско було по настояване на Тамерлан, който според близки е доминирал и над брат си Джохар. Познати разказват как по време на молитви в местната джамия Тамерлан е критикувал на висок глас мюсюлманите, които празнуват американските празници като Деня на независимостта и Деня на благодарността.

Бостънските атентати пораждат във в. "Гардиън" и други коментари, като например ролята на медиите при отразяване онлайн на подобни събития, при което за виновни понякога се посочват невинни хора, или като например защо бостънските атентати се наричат терористичен акт, въпреки че мотивите все още са неизвестни, а не се наричат тероризъм масовите убийства в Орора или Нютаун, въпреки че и там мотивите на нападателите остават неясни, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase