Двама български граждани ще лежат в белгийски затвор за сводничество. Снимка: архив, Reuters

Миро Асенов (40 г.) и Арбен Дончев (25 г.) - български граждани, са осъдени в Брюксел за сводничество и трафик на хора на затвор, глоби и отнемане на имущество, съобщи вестник "Дерниер йор", цитиран от БТА.

Съдът е приел, че двамата са били част от международна организирана престъпна група. Асенов ще лежи в затвора седем години, ще плати глоба от 24 000 евро и ще му бъдат отнети 29 925 евро. Присъдата на Дончев е шест години ефективно лишаване от свобода, същата глоба и конфискация на 41 625 евро.

Следствието установило, че двамата са осъществили престъплението в периода 2011-2012 г., като са отговаряли за шест момичета, почти всички от един и същи район в България. Нито една от пострадалите не е дала показания пред съда от страх.

Разследването започнало, след като Асенов споделил пред познати, че от проституция в Брюксел вече не се печели, както преди, след повишаването на цените за разрешителни за проститутките. Той изразил намерение да премести "бизнеса" в съседна Германия. Телефонът на сводника бил поставен на подслушване, като службите чули момиче да моли сводника да я върне у дома. В отговор Асенов я намерил и я пребил.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase