Снимка: БГНЕС

350-400 колцентъра в Украйна се занимават с телефонни измами и са успели да изтеглят милиарди долари от руските граждани, разказва в интервю за "Известия" директорът на "Сбербанк" Станислав Кузнецов. Той признава, че тези центрове намаляват - преди са били хиляди, но ефективността им сега е по-висока.

Според него е трудно да се оцени какъв е обемът на измамите - официалните оценки на Централната банка на Русия сочат, че през 2023 година те са 16 млрд. рубли (към 180 млн. долара), но според Министерството на вътрешните работи са 157 млрд. рубли (1,75 млрд. долара). Оценките на "Сбербанк" са още по-фрапиращи - телефонните измамници са успели да откраднат повече от 250 млрд. рубли, или близо 2,8 млрд. долара през миналата година.

Към 40% от събраните от украинските телефонни измамници средства се насочват директно към Въоръжените сили на Украйна, сочат още данните на "Сбербанк". 20% отиват за органите на властта в Украйна, а 40% - за организиращите тази дейност и заплата за измамниците, казват от "Сбербанк". Заплатите за работещите в тази индустрия са около 3 хил. долара и според банката те са от групата работещи, защитена от мобилизация.

Масово се купуват руски електронни СИМ-карти, а самите измамници използват специални устройства, които допълнително генерират руски телефонни номера и така успяват да измамят поlече хора, разказва още Кузнецов. Той отбелязва, че законите в Русия позволяват на чужди граждани да купуват карти от мобилни оператори без данни от паспорти, а само с номер на лична карта и в неограничени количества. С един документ за самоличност се купуват хиляди СИМ-карти, а операторите не могат да проверят данните от личната карта, включително и дали е валидна.

Само от началото на 2024 година банката е спряла кражбата на 150 млрд. рубли от свои клиенти и тези случаи се увеличават. Киберпрестъпленията вече са 40% от всички престъпления в страната, казва Кузнецов.

На денонищие се проевеждат по 20 млн. позвънявания към руски граждани, допълва още той и определя ситуацията като критична, съобщава Investor.bg.

Според Кузнецов проблемът не е само финансов - телефонните измами увеличават и нивото на тревожност сред руснаците. Мащабите са огромни - ако 1% от руснаците повярват на телефонните измамници, това означава, че всеки ден измамените са към 200 хил. души. Сценариите са много, включително и примамване на жертви с обещание, че ще им бъдат върнати парите, които са откраднати по-рано, но за целта те трябва да оставят телефоните си вкъщи и да отидат в друг град. В същото време измамниците се свързват с роднини и обяснява, че техните близки са отвлечени и искат откуп, за да бъдат върнати.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase