Сергия на централния площад на шведското градче Ландскрона. Снимка: архив, Reuters

Наплив на бежанци от страни като Сирия предизвиква враждебна реакция към имиграцията в Швеция, която от години е разглеждана от жертвите на конфликти като крепост на толерантността, пише Ройтерс.

Антиимиграционно настроените "Шведски демократи" увеличават подкрепата си в социологическите проучвания, нареждайки се на трето място година преди изборите, които може да ги поставят в положението да определят баланса на силите.

Общинският съветник Адам Мартинен олицетворява нарастващите антиимиграционни настроения. Той носи изискан костюм и няма нищо общо със скинхедския образ, който някога изтласкваше партията в периферията.

Седнал в кафене в промишления град Ескилстуна западно от Стокхолм, където безработицата е 15 процента, почти двойно повече от средното ниво за страната, Мартинен каза, че имигрантите са бреме за социалния бюджет. "Главното е да спрем имиграцията в този град", заяви той.

Отвън жени със забрадки пазаруваха в сянката на извисяващите се блокове.

Повечето шведи продължават да се отнасят положително към имиграцията, но "Шведските демократи" напредват в социологическите проучвания от 5 процента на последните избори до почти 10 процента.

Имиграцията все повече става част от основните дебати в страна, където около 15 процента от населението има чуждестранен произход - най-високото ниво в северния регион. Увеличаването на търсещите убежище хора, привлечени от стабилната икономика на Швеция и традицията й да помага на бежанците, предизвиква най-много противоречия и поражда безпокойство сред малцинствените групи.

През 2012 г. в Швеция са потърсили убежище 43 900 души - това е почти с 50 процента повече в сравнение с 2011 г. и е вторият по големина брой, откакто се води статистика. Почти половината са били от Сирия, Афганистан и Сомалия и ще получат поне временно жителство, а имигрантите са били общо 103 000.

"Можете да видите, че сега езикът и тонът са по-вулгарни. Положението става все по-зле", каза Бейзат Бекиров, основател на Ислямския център - първата джамия в Швеция - в южния град Малмьо, един от градовете с най-много имигранти.

От 44 индустриализирани страни Швеция се нарежда на четвърто място по брой на търсещи убежище хора и на второ по съотношение на този брой към населението й, показват данни на ООН.

Швеция е известна с доброто си отношение към новодошлите - от осигуряване на жилище до предоставяне на безплатно обучение по шведски език. На някои хора, търсещи убежище, се позволява да живеят със свои роднини, докато чакат разглеждането на молбите им.

Но напливът на имигранти настъпи точно когато много шведи чувстват несигурност заради предупрежденията за съкращаване на работни места в някои от най-емблематичните им компании – от "Ериксон" до САС.

"Швеция е една от страните в ЕС, която приема най-много имигранти. Това не може да бъде поддържано", каза по-рано тази година министърът за миграцията и бежанците Тобиас Билстрьом. "Днес хората идват в домакинства, в които единственият доход е подкрепа от общината. Това приемливо ли е?", заяви той.

Регионална тенденция

Изказването на министъра е отражение на това, че славата на Швеция на една от най-благоразположените европейски страни към имигрантите може би запада. Хората в други северни страни споделят притесненията на шведите, че отвореността към бежанците може да пренатовари социалните им държави.

В краткосрочен план хората, търсещи убежище, увеличават фискалното бреме за социалната държава. Данни на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие показват, че безработицата сред хората с чуждестранен произход е 16 процента, а тази сред етническите шведи е 6 процента. Швеция има нужда от висок дял на работещо население, за да обезпечава значителните си социални грижи, включително едни от най-щедрите помощи за родители в Европа.

"Швеция преживява най-напрегнатите дебати за имиграцията в своята история", каза политологът Андреас Йохансон Хейно от шведския изследователски център "Тимбро". "Ние ставаме свидетели на поляризация в Швеция", заяви той.

Антиимигрантските партии, чиито позиции отслабнаха след убийството на 77 души от Андерш Беринг Брайвик в Норвегия през 2011 г., печелят подкрепа в северния регион.

Датската народна партия, чиято подкрепа имаше ключова роля за властта на последната коалиция, набира сила при управлението на непопулярното ляво правителство. В Норвегия Партията на прогреса, пострадала от секс скандали, които също подкопаха образа й, сега е третата по големина партия.

Лидерът на "Шведските демократи" Джими Окесон подобрява образа на партията, която отдавна е смятана за силно повлияна от крайната десница. Неговата цел е да намали имиграцията с 90 процента. "Искаме да бъдем истински определящ фактор във властта", каза той.

Върхова точка

През последните месеци дебатите за имиграцията достигат върхова точка. Министърът за миграцията и бежанците Билстрьом предизвика фурор с изказването си, че хората, които защитават незаконните имигранти, вече не са "руси и синеоки", а са също мигранти, експлоатиращи евтина работна ръка. Това му навлече порицание от министър-председателя Фредрик Рейнфелд.

Когато служител в библиотека махна книга за Тентен от детската секция поради това, че съдържала расистки и империалистически възгледи, това предизвика буря в Twitter и пресата. Библиотеката я върна на старото й място.

После стокхолмската полиция беше обвинена, че използва расови профили, за да арестува имигранти без документи в метрото. Шофьор на автобус в столицата се прочу в медиите, след като беше освободен от работа заради обвинения, че поставял отделно пътниците, които имали вид на чужденци.

Според социологическата агенция "Новус" около 20 процента от шведите сега смятат, че "Шведските демократи" имат най-добрата имиграционна политика.

Мартинен се надява, че партията ще спечели 15 процента от гласовете в Ескилстуна - град с около 50 000 жители. На миналите избори тя спечели 10 процента в работническия град, който някога беше известен като "града на стоманата" заради промишлената му ориентация.

Мартинен разказа как една избирателка се оплакала, че вече не може да носи поли по улиците, без да бъде задявана. Когато той говори за близки приятели сирийци, тонът му изглежда до голяма степен умерен. "Хората ни приемат по-сериозно. Сега те виждат, че ние можем да действаме отговорно", каза той.

Като проява на верността към шведската традиция на толерантност има и враждебна реакция към антиимиграционните настроения. Един от основните таблоиди - "Афтонбладет" – поде кампания, наречена "Ние обичаме различията". Допитванията също така показват, че вероятно максималната подкрепа, която могат да спечелят "Шведските демократи", е между 10 и 15 процента.

"Швеция не е расистка страна. Деветдесет процента са добри хора", каза Бекиров от Ислямския център. "Но трябва и да сме честни - точно сега времената са тежки", заяви той.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase