Никола Саркози. Снимка: Reuters

След 30-годишна кариера в обществения живот Никола Саркози напусна Елисейския дворец със заръката "никога да не се върне там", припомня БиБиСи.

Но само година след това емоционално изказване и загубата на президентските избори, французите изглежда вече изпитват сериозна носталгия към Саркози и неговото управление. Скорошни проучвания на общественото мнение сочат, че при вот в този момент Сарко би спечелил със съкрушителна преднина пред Оланд.

Освен това бившият президент би бил подкрепен почти единодушно от десницата за кандитат на движението в президентските избори през 2017-та година.

Откакто сдаде поста, Никола Саркози се радва на дискретността на личния си живот и въобще не взима отношение по политическата ситуация в страната. За някои анализатори обаче това поведение е част от добре измислен план.

"Това е игра. Той ще се върне единствено при подходяща обществена нагласа. Ще изчака хората да кажат ясно, че го искат обратно", убеден е журналистът от авторитетния в-к „Фигаро“.

Бившият вътрешен министър Клод Геан счита, че предвид случващото се във Франция към момента, френският народ неизбежно ще се обърне към Саркози да поведе отново страната.

По принцип французите са извънредно склонни да се увличат по носталгията към бивши президенти, макар и самите избиратели да са свалили въпросните държавни глави от власт.

В първите си 11 месеца на поста Франсоа Оланд се превърна в президента с най-рязко падащ рейтинг на одобрение за толкова кратък период в историята на Петата република. Последните проучвания показват, че едва 27 на сто от хората имат доверие в способностите на Оланд като държавен глава.

В тази връзка трябва да се припомни, че на изборите преди година Саркози получи цели 48% от гласовете. И изглежда сега все повече от онези 52% от французите, гласували за Оланд, се чудят дали са направили точния избор.

Шансът за връщане на Саркози в Елисейския дворец (при победа на изборите след 4 години) е в това да се представи като всичко, което Оланд не е.

Настоящият държавен глава винаги се е представял като „г-н Нормален“. Тази характеристика обаче явно вече не е особено привлекателна за избирателите, които сега намират Оланд за „прекалено нормален“ и може би дори нерешителен, предвид неспособността за овладяване на икономическата криза в страната.

Изведнъж буйният нрав на Саркози изглежда все по-привлекателен. Защото на него вече се гледа не като на невъздържан и неуравновесен, а на като готов за борба.

Не бива да се забравя, че във Франция на Сарко и съпругата му са със статут на светски знаменитости. Бившата първа дама Карла Бруни се завърна към писането на песни и издаде нов албум. В него неизбежно има песен, възхваляваща нейния любим като сантиментален, сложен и... динамит.

Не може да пропусне обаче, че пред завръщането на Саркози в голямата политика има и една голяма въпросителна.

Разследването срещу него по обвинения в приемане на незаконни дарения (от наследницата на козметичната империя „ЛОреал“) за кампанията през 2007-ма година продължава.

Залогът в този процес е наистина огромен. Главният разследващ по случая Жан Мишел Жентил дори получи смъртна заплаха – писмо с куршум в пощата пред дома си.

Съдебната система изглежда е под огромен политически натиск, тъй като решението й в този случай може да преодопредели бъдещето на страната.

В цялата тази суматоха Никола Саркози пази хладнокръвие и действа стратегически – просто изчаква в сянка. Би било грешка той да бъде отписван за политиката, защото не само съпругата му „възпява“ неговите лидерски качества. Може и да е противоречива личност, но Саркози определено знае как да печели обществената подкрепа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase