Снимка: Reuters, архив

САЩ разположиха мощен военен радар в морето, способен да регистрира евентуално изстрелване на ракета от Северна Корея, съобщи Франс прес, позовавайки се на неназован висш представител на американското министерство на отбраната.

Радарът е на позиция, заяви пред АФП източникът, пожелал анонимност. Пентагонът обяви разполагането на плаващия радар SBX, (работещ в Х-диапазона - честоти между 8 и 12 гигахерца) на 2 април, като отбеляза, че става дума за рутинна мисия, официално несвързана с напрежението на Корейския полуостров.

Без да посочи повече подробности, източникът потвърди, че плаващият радар е позициониран, за да улови сигнал от евентуално изстрелване на севернокорейски ракети.

Преди разполагането му радарът се намирал в Пърл Харбър, на Хаваите. Радарът е висок 85 м и е в състояние да регистрира изстрелване на ракета в радиус от 2000 км.

Съоръжението допълва други американски радарни системи в района, способни да определят точката на изстрелване и да проследят траекторията на ракети, включително два ескадрени миноносеца, оборудвани с противоракетни системи "Иджис".

Американците обявиха, че разполагат и противоракетен комплекс THAAD във военната си база на остров Гуам, в Тихия океан, на 3380 км югоизточно от Северна Корея.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase