ВМС на САЩ ще изпробват лазерно оръдие на борда на кораб. Снимка: архив, Reuters

Военноморските сили на САЩ планират да изпробват лазерно оръдие на кораб, плаващ в Персийския залив, предаде ДПА.

Лазерното оръдие е разработено, за да сваля безпилотни самолети и да извежда от строя малки плавателни съдове. То ще бъде тествано в продължение на осем месеца на кораб в Персийския залив, пише в. "Нейви таймс". ВМС публикуваха видеозапис на изпитания на оръдието, чийто лъч сваля нисколетящи безпилотни самолети и унищожава малки кораби.

Съобщението на ВМС изглежда е предупреждение към Иран да се въздържа от разширяване на дейността си в Персийския залив, ако се засили напрежението във връзка със санкциите, наложени на Техеран или с преговорите за ядрената му програма.

Ръководителят на изследванията във ВМС контраадмирал Матю Клъндър не разкри нито обсега, нито мощността на лазера. За разлика от лазерните лъчи в холивудските филми лазерът на ВМС е инфрачервен и не се вижда с невъоръжено око. За разработката на тази оръжейна система са похарчени около 40 милиона долара през
последните 6 години. Разполагане на едно лазерно оръдие на кораб ще струва около 38 милиона долара. Клъндър подчерта обаче, че всеки изстрел или "пулсация" струва по-малко от един долар.

Според Изследователската служба към Конгреса този вид оръжие предоставя исторически възможности за ВМС, защото лазерните оръдия могат да доведат до промени във военноморската тактика, проектирането на корабите и плановете за снабдяване, сравними с технологичните промени след въоръжаването на корабите с ракети през 50-те години на миналия век, посочва агенция ДПА, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase