Владимир Путин подписа закона, забраняващ ругатните в медиите. Снимка: архив, Reuters

Президентът на Русия Владимир Путин подписа закон, забраняващ използването на ругатни в медиите, се съобщава на сайта на Кремъл.

За употребата на нецензурна лексика са предвидени глоби: за юридически лица – от 20 до 200 хиляди рубли, за длъжностни лица – от 5 до 20 хиляди, а за обикновените граждани – от 2 до 3 хиляди рубли /1 евро = 40 рубли/. Наказанието е предвидено в Кодекса за административни нарушения.

Законът обхваща всички видове медии, включително телевизиите, пресата и интернет изданията. Депутати обясниха, че в случай, че е трудно да се установи дали медията трябва да бъде привлечена под отговорност, оценката ще бъде правена от експерти.

Освен това стана ясно, че медията може да бъде привлечена под отговорност дори, ако нецензурната дума е видоизменена в текста. „Ако в дума от три букви махнете първата и я замените със звездичка, това не означава, че никой няма да разбере какво сте написали“, обясни депутат.

В пояснителна бележка към закона се казва, че забраната за използване на ругатни се въвежда в интерес на непълнолетните, пише Lenta.ru.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase