АЕЦ "Фукушима". Снимка: Reuters

Компанията ТЕПКО, оператор на японската АЕЦ "Фукушима-1", съобщи, че от централата са изтекли 120 тона замърсена вода с общо съдържание на радиоактивни елементи 710 милиарда бекерела, съобщиха местни медии, цитирани от РИА Новости.

Радиоактивната вода бе съхранявана в подземен резервоар; тази нощ компанията съобщи за евентуален теч, без да посочва точно количество. Днес изтичането бе потвърдено и стана ясно, че съдържанието на радионуклеиди в заразената вода е близо 5900 бекерела на кубичен сантиметър. ТЕПКО вече изпомпва водата в друг резервоар, но процесът може да трае 5-6 дни, уточнява агенцията.

Повреденият резервоар се намира на около 800 метра от океана и според ТЕПКО е малко вероятно радиоактивната вода да стигне дотам. След събитията от 2011 г. обаче обектът е особено уязвим за природни бедствия, посочва Франс прес.

Поради силно земетресение и цунами преди две години охладителните системи на реакторите в АЕЦ Фукушима-1" спряха и горивото се разтопи. Ситуацията бе стабилизирана и дейността за ликвидиране на последиците от аварията продължава, напомня РИА Новости.

Напоследък обаче зачестиха други повреди в централата. През март "Фукушима-1" демонстрира, че може да поднесе нови неприятни изненади - неочаквано излязоха от строя системите, охлаждащи басейните с отработено ядрено гориво. Температурата в тях започна да се покачва и аварията бе окачествена като най-сериозния инцидент след 2011 г. Разбра се, че за случая е виновен плъх, промъкнал се до електротаблото и причинил късо съединение. Вчера обаче компанията пак заяви за повреда в охлаждането на басейните. Този път причина бе предпазната решетка против плъхове, която се монтира пред разпределителното табло, добавя РИА Новости, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase