Фидел Кастро предупреди за сериозен риск от ядрена война на Корейския полуостров. Снимка: Reuters
fallback

Фидел Кастро публикува своята първа статия след деветмесечно прекъсване, в която призовава към сдържаност на Корейския полуостров, предаде Асошиейтед прес.

В краткия коментар от своята рубрика "Размишления", преустановена през юни 2012 г., бившият кубински лидер описва тежките последствия от евентуална ядрена война, която може да се разпростре из Азия и другаде по света. Той подчертава, че Куба винаги е подкрепяла КНДР и ще продължи да й бъде съюзник, но призовава Пхенян да помисли за интересите на своите приятели.

Освен това той предрича, че ако избухне война, тогава президентът Барак Обама ще придобие облика на "най-злокобната фигура в историята на САЩ", посочва АП.

ИТАР-ТАСС допълва, че в коментара си 86-годишният Кастро окачествява като "невероятна и абсурдна" ситуацията на Корейския полуостров и подчертава, че този географски район се обитава от пет от седемте милиарда човека на планетата. Според бившия лидер сега е налице един от най-сериозните рискове за започване на ядрена война след Карибската криза през 1962 г. По думите на Фидел Кастро, ако двете корейски държави влязат във война, народите им ще понесат огромни жертви, без да има изгода за нито една от страните.
 

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

72

Анонимен

преди 11 години

101 Джина гласувай за Костов и яма а сгрешиш , много е лесно стига да сме повече , в противен случай агонията продължава и не се сърди на никого освен на себе си

71

Анонимен

преди 11 години

А какви ще са последиците за кастро ? След войната той ще стане млад, красив, рус със сини очи. Този стар комунистически фанатик още ли е жив ?

70

Дебора

преди 11 години

Северна Корея ако започнат това безумие много ще съжаляват. Ще бъде жалко за народа, хора с помити мозъци, лишени от собствено мнение, готови да се дертва за своите диктатори, и да плачат дори когато трябва да се радват. Това нормален човешки мозък неможе да го приеме нито да го разбере

fallback