Снимка: Pixabay

Раждаемостта в Япония е достигнала критичната си точка и правителството на азиатската държава спешно търси ефективни методи с решаването на проблема. Здравното министерство ще преразгледа възможността за по-високи детски надбавки, отпуска за родителите, но и ново приложение за запознанства като част от мерките за стимулиране не раждаемостта, предаде АФП.

Здравното министерство публикува данни, според които раждаемостта е била 1,20 през миналата година, което е доста под 2,1 деца на жена - необходимият брой за поддържане броя на населението. Този показател се понижи от 1,26 през 2022 г. и е осмият пореден годишен спад в страната със 124 млн. души население, цитира БТА.

Служителка на здравното министерство също изказа притеснения за продължителния спад на ражданията в Япония, допълва bTV. „За спадащите стойности са виновни различни фактори, като икономическата нестабилност и трудностите при съчетаването на работата и отглеждането на деца“, казва служителкат.

На 5 юни парламентът одобри промени в законите, които да осигурят по-голяма финансова подкрепа за родителите, по-добър достъп до услуги за гледане на деца и разширяване на обезщетенията за родителски отпуск. Министър-председателят Фумио Кишида споделя, че се чувства сериозен риск за японското общество и трябва да се намери начин за стимулиране на раждаемостта.

Сред инициативите на Япония за повишаване на раждаемостта е и приложение за запознанства, разработено от градската управа на Токио, което ще бъде пуснато в действие още това лято.

От потребителите ще се изисква да представят документи, доказващи, че не са семейни, и да подпишат писмо, в което заявяват, че желаят да сключат брак. Ще се изисква и интервю, за да се потвърди самоличността на потребителя като част от процеса на регистрация за приложението, което е в безплатна тестова версия от края на миналата година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase