Снимка: БТА

Президентът Барак Обама и семейството му отидоха на великденска литургия в черквата "Сейнт Джон" близо до Белия дом, предадоха Ройтерс и Асошиейтед прес.

Президентът, съпругата му Мишел и дъщерите им Малия и Саша прекосиха парка Лафайет, за да отидат в черквата "Сейнт Джон" и по пътя поздравяваха с ръкостискания и усмивки минувачите за Великденските празници, пише БТА.

Присъствието на президентското семейство на великденската служба в черквата не бе обявено предварително. В проповедта свещеникът - преподобният Луис Леон насърчи енориашите да гледат напред, към бъдещето, а да не се вторачват в миналото. Той внесе и политическа нотка на критика към десните консервативни християни.

"Водачите на религиозната десница все ни дърпат назад. Черните - назад, в задната част на автобуса, жените - назад в кухнята, гейовете - обратно в килера, имигрантите - назад, към тяхната страна на границата", каза свещеникът.

В света не бива да има болка, самота, несправедливост, война, омраза и отчаяние - в него трябва да има любов, надежда и истина, добави той.

В черквата "Сейнт Джон" често са ходели бивши президенти на Съединените щати, отбелязва Асошиейтед прес.

Очаква се днес Обама и семейството му да посрещнат над 35 000 гости на южната морава на Белия дом за
традиционното търкаляне на великденски яйца, предаде ДПА.

Белият дом обяви на сайта си, че хора от 50-те американски щата ще участват в деня на забавления за семейства с малки деца, който се отбелязва повече от сто години.

Ще има спортни състезания и кулинарни демонстрации, на които семействата ще се учат на здравословно хранене. Първата дама Мишел Обама поде широка кампания за борба с наднорменото тегло на децата.

Традицията да се търкалят великденски яйца датира от 1878 г., когато президентът Ръдърфорд Хейс за първи път кани деца да търкалят яйца на моравата на белия дом. Оттогава тя е била спазвана с малки изключения заради лошо време или е била измествана извън Белия дом през двете световни войни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase