Пхенян заплаши с ракетни удари военните бази на континенталната територия на САЩ, както и на тихоокеанските острови Хаваи и Гуам. Снимка: архив, Reuters

Северна Корея приведе армията си в повишена бойна готовност днес и нареди на стратегическите си ракетни войски да се подготвят за евентуални удари срещу американските военни бази в Азиатско-Тихоокеанския регион. Това съобщи севернокорейската агенция КЦТА, цитирана от световните агенции.

Решението беше взето, след като американски бомбардировачи извършиха нови полети, заплашващи Северна Корея, в рамките на съвместните американско-южнокорейски учения, които продължават до края на април, отбелязва Ройтерс.

"От този момент Върховното командване на Корейската народна армия поставя в състояние на повишена бойна готовност всички артилерийски войски, включително стратегическите ракетни части и далекобойната артилерия", се посочва в съобщението на КЦТА.

Още по темата
Агенцията уточнява, че мишена на ударите ще бъдат "всички американски военни бази в Азиатско-Тихоокеанския регион", включително на континенталната територия на САЩ, на островите Гуам и Хаваи и в Южна Корея.

В изявление на Върховното командване на КНА се посочва също, че КНДР "повече не смята да търпи военните заплахи от страна на САЩ".

Сеул заяви, че не забелязва подозрителна военна активност в Северна Корея. Експерти твърдят, че е крайно невероятно Пхенян да предприеме директна атака, особено по време на съвместните американско-южнокорейски маневри. Днешното изявление на севернокорейската армия и други неотдавнашни войнствени декларации са предназначени отчасти за укрепване на вътрешната лоялност към лидера Ким Чен Ун, отбелязват наблюдателите.

По-рано днес новата президентска на Южна Корея Пак Гън Хе предупреди Пхенян, че "единственият път към оцеляването" е отказването му от ядрените и ракетните програми, съобщи Франс прес.

"Северна Корея продължава да заплашва нашата национална сигурност", добави държавният глава в реч по случай три години от потъването на южнокорейска корвета, торпилирана от Северна Корея според Сеул. При потопяването на кораба загинаха 46 южнокорейски моряци. Северна Корея отрича да е замесена в трагедията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase