Роман Абрамович. Снимка: архив, Reuters

Руският бизнесмен Роман Абрамович не е бил задържан в САЩ. Той обаче все пак е бил във ФБР, където е бил разпитан за корупция във връзка със Световното първенство по футбол през 2018 година. Твърдението е на адвокат Александър Добровински, който коментира ситуацията с вчерашната новина, че милиардерът Абрамович е бил задържан в САЩ.

„Измъчиха ме да ме разпитват за Роман Аркадиевич Абрамович. Разказвам. РАА е бил извикан на разпит във ФБР. Американците се интересуват по някаква причина от това по какъв начин Русия е получила домакинството на Световното първенство по футбол през 2018 г. .... Никакви задържания не е имало. Засега“, написа Добровински във Facebook профила си.

По думите на адвоката ФБР е заподозряло корупция в това, че именно Русия е била избрана за домакин на Световното през 2018 г., съобщи РБК-ТВ. При това Добровински се позова на „абсолютно надежден“ източник, но отказа да го назове. Адвокатът подчерта, че Роман Абрамович е бил само разпитан, не и задържан.

Още по темата

Прессекретарят на Абрамович Джон Ман обаче опроверга руският бизнесмен да е бил разпитван в САЩ. „Роман Абрамович не е бил задържан и не е бил разпитван от ФБР. Информацията на адвокат Добровински не отговаря на действителността“, каза Ман, цитиран от Интерфакс.

На 2 декември 2010 г. стана известно, че Световното първенство по футбол през 2018 г. ще се проведе в Русия. Това беше съобщено от президента на ФИФА Сеп Блатер на официална церемония по обявяването на победителите в централата на футболната организация. Кандидатурите за домакинството бяха четири: Холандия и Белгия, Испания и Португалия, Англия и Русия.

В руската делегация, състояща се от 30 души, на финалната презентация на заявката бяха руският вицепремиер Игор Шувалов, бизнесменът Роман Абрамович и футболистът Андрей Аршавин.

На пресконференция в Цюрих тогава все още премиерът на Русия Владимир Путин заяви, че подготовката за Световното първенство през 2018 г. ще бъде финансирана и от Абрамович. „Малко да развърже кесията, той има много пари“, каза Путин.

Вчера в медиите се появи информация, че милиардерът, предприемач и бивш губернатор на Чукотка Роман Абрамович е бил задържан в САЩ. „Не е ясно дали това е свързано с бизнеса на Роман Абрамович или с разследването на обстоятелствата около смъртта на Борис Березовски“, съобщи телевизия РБК-ТВ, като се позова на свои източници. Междувременно обаче прессекретарят на Абрамович Джон Ман опроверга информацията за неговото задържане. Ман потвърди, че руският милиардер в момента се намира в САЩ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase