Разликата между хората, идващи във Великобритания и онези, които я напускат, ще бъде сведена под 100 000 души. Снимка: Ройтерс


Имигрантите в Англия ще бъдат принуждавани да си плащат при посещение при личен лекар. Освен това те няма да имат правото на общински жилища до 5 години след установяването си във Великобритания, пише Daily Mail. 

Вчера същият вестник писа, че местните министри обмислят план, предвиждащ на румънците и българите, които догодина пристигат във Великобритания, да им се снемат пръстови отпечатъци и за тях да се събират и други "биометрични" данни - снимка и електронен запис на подписа им.

Т.нар. биометрични разрешителни за престой вече се използват за граждани на страни извън ЕС, живеещи постоянно в Обединеното кралство.

Някои консерватори сега искат този подход да важи и за румънците и българите. Има обаче една пречка. Според европейското законодателство изискването за притежание на такива карти ще трябва да важи за всички граждани на страни от ЕС, които живеят във Великобритания, пише в заключение "Дейли телеграф", цитиран от БТА.

Новите планове ще бъдат обявени от премиера Дейвид Камерън, който се опитва да възприеме малко по-твърд подход към имигрантите, за да не отблъсне от себе си избиратели.

Премиерът възнамерява да въведе законите по двата въпроса в следващите няколко месеца въпреки вероятността за силна опозиция от страна на лейбъристите. Мерките са обмислени по такъв начин, че да спрат наплива от българи и румънци, когато следващата година двете нации получат пълни права за работа в ЕС.

Daily Mail цитира високопоставен източник, който казва: „Премиерът иска имиграционната система да подкрепя хора, които работят усърдно и живеят според правилата. Той е решен да сложи край на положението, при което хората могат да идват във Великобритания и да се възползват от социалната система и обществените услуги, без да влагат нищо в тях".

По-рано този месец вицепремиерът Ник Клег се отказа от обещанието си да даде амнистия на нелегалните имигранти, която би им позволила да останат в страната, ако вече са прекарали в нея десет години.

Междувременно стана ясно, че Камерън ще произнесе в понеделник важна реч по темата, в която може да засегне новите мерки срещу имигрантите.

Очаква се в речта си Камерън да обещае, че разликата между хората, идващи във Великобритания и онези, които я напускат ще бъде сведена под 100 000 души. Последните данни в тази насока показваха, че разликата е от 163 000 души - по-малко с една трета, откакто коалиционният кабинет на Камерън дойде на власт.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase