Снимка: Dnes.bg
fallback

България отново отбеляза Часът на Земята – една от една от най-мащабните акции на международната еко организация WWF. По време на Часът на Земята, хора от целия свят символично изгасяват осветлението в домовете си, а знакови сгради притъмняват, като по този начин се отправя призив за по-устойчиво бъдеще.

Точно в 20,30 часа вчера в София в мрак потъна Народният Театър „Иван Вазов“. Стотици хора се бяха събрали в градинката пред театъра, за да отбележат със свещи инициативата, а за доброто настроение се погрижиха джаз формация София и артисти на Lux Lumina както и огнено шоу. Повече читателски снимки може да видите в рубриката Мрепортер. В инициативата се включиха рекордните досега 103 български общини.

В целия свят символични постройки и паметници потънаха в тъмнина вечерта в събота. За 60 минути в 20 ч. и 30 мин. местно време поетапно бяха загасени светлините в над 150 държави , за да бъде даден израз на загрижеността от климатичните промени на планетата ни, предаде Ройтерс.

За първи път в историята изгасва червената петолъчка на Кремъл. Кремъл потъна в пълен мрак за цял час. По нареждане на президента Владимир Путин осветлението и на още 90 паметника в руската столица бе угасено. В „града на светлината“ – Париж – угасна дори и Айфеловата кула, но от съображения за сигурност затъмнението на символа на френската столица продължи само пет минути. Площад "Сан Марко" в центъра на Венеция, както и масите в ресторантите на този град, бяха осветени само от свещи. Светлините изгаснаха и на олимпийския стадион в Пекин, известен като "Гнездото".

В Сингапур около 1000 души се бяха разположили на плаващи платформи, за да наблюдава как постепенно светлините на града гаснат.

В България Часът на Земята се провежда от 2009 г., като всяка изминала година неговите привърженици стават все повече. През 2012 г. в инициативата участие взеха 74 града. Тогава традиционно в знак на съпричастност за час притъмняха фасадите на Народната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий“, Софийският университет, Президентството, Парламентът, БНБ и много други.

В световен мащаб Часът на Земята започва през 2007 г. През изминалите години инициативата се трансформира в глобално общество, чиято цел е да покаже ангажираността на хората към екологичните проблеми, както и че промяната зависи от малките стъпки, които всеки от нас прави ежедневно. Така през 2012 г. в кампанията участваха 7000 града в 152 страни по целия свят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

42

veisi_beisi

преди 11 години

ot vsi4ki komentari vidqh samo 2 svesni no ne sudq nikoi tipi4no za BG dnes da ima pa za utre 6te mu mislim

41

Анонимен

преди 11 години

Хахаха, бе ти що не ходиш да си лягаш?

40

БУДАВЕСТИ

преди 11 години

ПО ЗАРЪКА НА АМЕРИКАНСКИТЕ ЛЪЖЦИ И БАНДИТИ СКОРО ЩЕ ЗАГАСНЕ И БЪЛГАРИЯ- ЗАВИНАГИ. ПЛЮЯ НА *** ГАСЯЩИ ЛАМПИТЕ СИ В СЪПРИЧАСТНОСТ С АМЕРИКАНСКИТЕ *** , КОЛКО ФИНО ВИ ЛЪЖАТ И МАМЯТ А ЦВЪКО И БОЙКО СНОЩИ ПРАВИХА БАНКЕТ С ФОЕРВЕРКИ И ЯДОХА КЮФТАЦИ А ПАРЖОЛИ ВЪПРЕКИ ЧЕ СЕ ПОСТИ. ФИДОСКАТА ИЗЯДЕ 5 ПЪРЖОЛИ И ИЗПИ КАЦА ВИНО ЗА БЪЛГАРСКИЯ НАРОД ОСТАНАХА КОКАЛИТЕ. ПАРДОН КУЧЕТО НА БОЙКО ГИ ИЗЯДЕ- ЗА НАРОДА КРЪГЛА НУЛА. *** ПАК ГАСЕТЕ ПО ЗАПОВЕД ОТ БАНКЯ!

fallback