Снимка БГНЕС, архив

Приключи изборният ден на частичните местни избори в 88 сръбски градове и общини, включително в най-големите градове - Белград, Нови Сад и Ниш, предаде БГНЕС.

Секциите затвориха в 20 часа местно време (21 българско).

Право на глас на 2 юни имаха 4,2 милиона граждани. Вотът се проведе в общините, в които нямаше местни избори през декември 2023 г., когато се проведоха и парламентарните избори.

До 19 часа избирателната активност в Белград беше 42,2 процента, в Ниш 44,4 процента, а в Нови Сад 46,3 процента от регистрираните избиратели.

След местните и парламентарни избори на 17 декември международните наблюдатели порицаха вота заради редица нередности, включително купуване на гласове, заплахи срещу журналисти и опозиционни политици, внос на избиратели от "Република Сръбска".

Нарушенията предизвикаха многохилядни антиправителствени протести, които разтърсиха Белград. По-късно сръбският Висш съд отхвърли искането на опозицията за анулиране на вота. Опозицията обаче не успя да запази единството. Споровете за името на коалицията и желанието за бойкот на вота от страна на ключови фигури са причината за разделението. | БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase