Снимка: Reuters

Френски съд се е готвел за разгледа дело срещу руския олигарх Борис Березовски по подозрение, че е купил скъп имот чрез незаконно придобити и изпрани пари, предаде ИТАР-ТАСС.

Разследването във Франция срещу олигарха, който бе намерен мъртъв в дома си край Лондон вчера, е започнало по настояване на руската Генерална прокуратура през 2011 г.

Малко след това е бил наложен запор върху две яхти и луксозно имение на Лазурния бряг край Антиб, притежавани от русака. Според осведомени източници това имущество е на стойност от порядъка на 74 милиона евро. 

Още по темата

Френските следователи са установили, че въпросното имущество е придобито с пари, изпрани след многостепенна операция с подставени фирми. В края на януари марсилската прокуратура е поискала делото срещу Березовски да бъде внесено в съда.

Олигархът обаче е твърдял, че не притежава яхти във Франция и че не знае за запор върху някакво негово имущество там.

През август във Великобритания приключи съдебният спор между Березовски и Роман Абрамович, друг руски милиардер. Березовски настояваше за обезщетение от 5,5 млрд. долара заради това, че е бил изнуден да продаде на Абрамович на занижена цена акциите си в компаниите "Сибнефт" и "Русал". Британският съд обаче взе страната на Абрамович, припомня ИТАР-ТАСС.

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase