Снимка: БТА
fallback

Тялото на починалия 58-годишен президент на Венецуела Уго Чавес ще бъде балсамирано и изложено на показ във военен музей в столицата Каракас "още поне седем дни", обяви вицепрезидентът Николас Мадуро, цитиран от световните агенции.

"Тялото на президента Чавес ще бъде балсамирано като Хо Ши Мин, като Ленин", каза Мадуро.

Държавната церемония по погребението на Чавес ще се състои днес, но Мадуро заяви, че тялото му ще остане на показ още една седмица, за да могат многобройните желаещи венецуелци да се поклонят пред тленните му останки, пише БТА.

След това тялото на Чавес ще бъде преместено от военния музей на мястото, където ще бъде погребано, добави Мадуро. Той не съобщи къде ще е това.

Пред тленните останки на Чавес вече се поклониха редица лидери от региона, сред които президентът на Куба Раул Кастро, президентката на Бразилия Дилма Русеф и предшественикът й Луис Инасиу Лула да Силва и президентът на Еквадор Рафаел Кореа.

На държавното погребение на Чавес днес ще присъстват високопоставени делегации от 54 страни, сред които 22 държавни глави. Сред присъстващите ще са повечето лидери на латиноамериканските държави, както и президентите на Иран Махмуд Ахмадинеджад и на Беларус Александър Лукашенко.

Никой от лидерите на страни от ЕС не е обявил, че ще присъства на церемонията. Испания ще бъде представена от престолонаследника принц Фелипе, както е редът при събития на територията на Латинска Америка. САЩ ще бъдат представени от своя шарже д'афер в Каракас Джеймс Дърам, конгресмена демократ от щата Ню Йорк Грегъри Мийкс и бившия конгресмен демократ от щата Масачузетс Уилям Делахънт.

САЩ нямат посланик във Венецуела от 2010 г. Предвидено е церемонията на държавното погребение на Чавес да започне от 10.00 ч. местно време (14.30 ч. по Гринуич).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

25

Читател 22

преди 11 години

Таман сте го балсамирали, сега остава и един мавзолей , значи! Да се пропуска тази отлична възможност!

24

Патриот

преди 11 години

Больше чем Уго ЧавесАлександр Дугин, философЧавес жив, Чавес жил, Чавес будет жить. Это настоящий герой континента, он герой, который вошел в историю человечества как трикстер и одновременно как создатель совершенно новых социальных практик, которые становятся сегодня все более и более социально универсальными в огромном сегменте всего человечества.

23

Мамантос

преди 11 години

Защо скрихте комментарите, заптийета? Шубе, а?! А това е само началото!...

fallback