Оливър Стоун и Уго Чавес, Венеция 2009 г. Снимка: архив, Reuters
fallback

Носителят на "Оскар" Шон Пен и режисьорът Оливър Стоун са сред холивудските знаменитости, отдали почит към президента на Венецуела Уго Чавес, който на 58-годишна възраст изгуби битката си с рака, съобщи Би Би Си.

Актьорът и активист Пен, един от най-отявлените поддръжници на Чавес в Холивуд, е написал прочувствено послание, определяйки покойния държавен глава като "приятел, когото бях благословен да имам".

"Днес хората в САЩ изгубиха приятел, когото не знаеха, че имат. А бедните хора по света се простиха със своя защитник. Самият аз изгубих приятел, когото бях благословен да имам. Мислите ми са със семейството на президента Чавес и с хората във Венецуела", пише Шон Пен.

Актьорът, който се среща за първи път с Уго Чавес през 2007 г., отбеляза изненадващо присъствие на бдение със свещи в Боливия през декември миналата година по време на операция на венецуелския президент. Тогава Пен нарече Чавес "една от най-важните сили на планетата".

Режисьорът Оливър Стоун, засвидетелствал подкрепа към президента на Венецуела с документалния си филм "На юг от границата" (2009 г.), хвали Уго Чавес като "герой". "Оплаквам велик герой за мнозинството от сънародниците му и за всички онези хора, които се борят за място в света. Уго Чавес завинаги ще остане в историята. Приятелю, почивай в заслужен мир", гласи посланието на Оливър Стоун в Тwitter.

Стоун се сприятелява с Чавес, когато го интервюира за документалния си филм. Двамата дори преминават заедно по червения килим за премиерата на лентата на кинофестивала във Венеция през 2009 г.

През същата година във Венеция с Уго Чавес се запознава и Майкъл Мур, режисьор на скандалния филм "Фаренхайт 9/11". "Говорихме около час. Той сподели с мен, че е щастлив най-накрая да се запознае с някого, когото Буш мрази повече от него", пише Мур в Тwitter.

Като президент на Венецуела Уго Чавес ухажва Холивуд, изграждайки връзки с актьори и музиканти. Сред очарованите от личността на държавния глава е вдовицата на Кърт Кобейн Кортни Лав.

Актьорът Дани Глоувър, познат на зрителите най-вече като партньор на Мел Гибсън в поредицата "Смъртоносно оръжие", посещава Венецуела през 2012 г., за да отпразнува победата на Уго Чавес в изборите.

Глоувър, който е известен холивудски активист за граждански права и редовен посетител на Венецуела, се познава с Чавес от 8 години. През 2007 г. актьорът получава 18 милиона долара от венецуелския Конгрес, за да заснеме филм за робски бунт в Хаити, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

31

СТЕФАНОВ Емил

преди 11 години

Само лидери като вече покойният Уго ЧАВЕЗ могат да вдигнат България на крака.

30

Анонимен

преди 11 години

Лесно е да си против системата и статуквото, когато си беден. Много по-трудно, но и много по-достойно е да признаваш недъзите им, когато имаш всичко. Ето защо свалям шапка на хора като Стоун и Пен! Ако бяха като някои форумци, щяха само да тлъстеят, тъпеят и галят шкембетата си по цял дане с парите, които имат. За щастие обаче, те са истински хора, а не жалки *** като тези, които ги плюят и по тази причина виждат много по-далече от носа си.

29

анонимен

преди 11 години

Който не знае кои са Шон Пен и Оливър Стоун, моля да не коментира просто ей-такаДвамата са заслужили граждани на света

fallback