Оливър Стоун и Уго Чавес, Венеция 2009 г. Снимка: архив, Reuters

Носителят на "Оскар" Шон Пен и режисьорът Оливър Стоун са сред холивудските знаменитости, отдали почит към президента на Венецуела Уго Чавес, който на 58-годишна възраст изгуби битката си с рака, съобщи Би Би Си.

Актьорът и активист Пен, един от най-отявлените поддръжници на Чавес в Холивуд, е написал прочувствено послание, определяйки покойния държавен глава като "приятел, когото бях благословен да имам".

"Днес хората в САЩ изгубиха приятел, когото не знаеха, че имат. А бедните хора по света се простиха със своя защитник. Самият аз изгубих приятел, когото бях благословен да имам. Мислите ми са със семейството на президента Чавес и с хората във Венецуела", пише Шон Пен.

Актьорът, който се среща за първи път с Уго Чавес през 2007 г., отбеляза изненадващо присъствие на бдение със свещи в Боливия през декември миналата година по време на операция на венецуелския президент. Тогава Пен нарече Чавес "една от най-важните сили на планетата".

Режисьорът Оливър Стоун, засвидетелствал подкрепа към президента на Венецуела с документалния си филм "На юг от границата" (2009 г.), хвали Уго Чавес като "герой". "Оплаквам велик герой за мнозинството от сънародниците му и за всички онези хора, които се борят за място в света. Уго Чавес завинаги ще остане в историята. Приятелю, почивай в заслужен мир", гласи посланието на Оливър Стоун в Тwitter.

Стоун се сприятелява с Чавес, когато го интервюира за документалния си филм. Двамата дори преминават заедно по червения килим за премиерата на лентата на кинофестивала във Венеция през 2009 г.

През същата година във Венеция с Уго Чавес се запознава и Майкъл Мур, режисьор на скандалния филм "Фаренхайт 9/11". "Говорихме около час. Той сподели с мен, че е щастлив най-накрая да се запознае с някого, когото Буш мрази повече от него", пише Мур в Тwitter.

Като президент на Венецуела Уго Чавес ухажва Холивуд, изграждайки връзки с актьори и музиканти. Сред очарованите от личността на държавния глава е вдовицата на Кърт Кобейн Кортни Лав.

Актьорът Дани Глоувър, познат на зрителите най-вече като партньор на Мел Гибсън в поредицата "Смъртоносно оръжие", посещава Венецуела през 2012 г., за да отпразнува победата на Уго Чавес в изборите.

Глоувър, който е известен холивудски активист за граждански права и редовен посетител на Венецуела, се познава с Чавес от 8 години. През 2007 г. актьорът получава 18 милиона долара от венецуелския Конгрес, за да заснеме филм за робски бунт в Хаити, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase