Парламентът на Италия. Снимка: архив, Reuters
fallback

Най-тиражираният италиански всекидневник "Кориере дела сера" описва картина на упадък в услугите, предлагани в Камарата на депутатите в очакване на бойкотиращите парламентарните привилегии представители на партията "Движение 5 звезди" с лидер Бепе Грило.

"Високопоставени служители в камарата надушиха какъв вятър духа и разпоредиха да се заличат следите от привилегии. Изчезна табелата, която забраняваше присъствието на външни лица в залата, където депутатите четат вестници, но най-често я използват за дълги дрямки. Магически се изпари месинговата плоча в пощенския филиал, която предупреждаваше да се дава предимство на "почитаемите депутати". Дори бюфетът в Камарата на депутатите се приспособява към задаващите се промени. Имаш чувството, че влизаш в български търговски център, казват някои. Не, прилича на ГУМ (съкращение от руски, Държавен универсален магазин) в съветска Москва, подхвърлят други.

Изчезнали са кутиите с маркови шоколадови бонбони, както и малкото бутилки с прилични вина. На тезгяха остават мухлясали сандвичи, малко плодове със скапан вид и някой и друг не особено ценен шоколад. Навсякъде са поставени цени, за да се покаже, че тук не е по-евтино от другаде. Усилията са напразни, тъй като онзи ден, когато "грилините" ("щурчетата", привържениците на Грило, чието фамилно име в превод означава "щурец") направиха екскурзионна обиколка на двореца "Монтечиторио" (където се помещава Камарата на депутатите), те внимаваха да останат далеч от бюфета, сякаш той е сатанинско място," посочва вестникът.

Партията "Движение 5 звезди" спечели на изборите през миналата седмица 108 места в Камарата на депутатите и 54 места в Сената.

"Кориере дела сера" отбелязва днес своята 137-годишнина и е най-тиражираният италиански вестник с 445 хиляди екземпляра. Гръмогласни вестникопродавци разпространяват първия му брой на 5 март 1876 година на площада пред Миланската скала.
 

(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

54

жабар

преди 11 години

Ха,ха присмял се хърбел на щърбел.

53

dragko

преди 11 години

Италианците са си мизерници открай време.Олюпените им къщи и миризмата на мухъл са символ на упадък и мизерен живот!Четири пет големи града и шепа богаташи обвързани с мафията ли са лицето на една държава?Или висящите оплюти от мухи мръвки по пазарите им,може би?Пфу.....

52

Merlion

преди 11 години

Точно пък от тези мизерници италианците какво се впечатлявате... от падането на Рим до днес няма по-големи мизерници и мързеливци... Може само с гърците да се конкурират.. Друг е въпроса че този вестник, щом е толкова популярен се пише на езика на простолюдието, на което му е толкова акъла че едва ли знае къде е България...

fallback