Снимка: архив, Reuters
fallback

Момиченце, родено с ХИВ в САЩ, бе излекувано със стандартна терапия, приложена много рано, съобщиха световните информационни агенции. Детето сега е на две години и половина и от една година не приема лекарства. Признаци за заразата няма. Това е първият случай на така нареченото функционално оздравяване при малко дете, при което се получава ремисия без необходимост от лекарства, като стандартните кръвни изследвания не показват признаци вирусът да се репликира.

Необходими са нови изследвания, за да бъде установено дали лечението ще е ефикасно и при други деца. Случаят обаче може да промени практиката за лечение на бебета с висок риск и да доведе до излекуване на деца с вируса ХИВ, който причинява СПИН.

Ако момиченцето остане здраво, това ще е едва вторият случай на излекуван човек с ХИВ в света. Първият е Тимъти Рей Браун, който оздравя след лечение, което обикновено се прилага за левкемия - разрушаване на собствената имунна система и трансплантация на стволови клетки от донор, в случая с рядка генетична мутация, устойчива на ХИВ.

За разлика от неговото лечение при момиченцето от Мисисипи е използван коктейл от налични лекарства срещу ХИВ при бебета. Случаят, обявен от д-р Дебра Персо от университета Джонс Хопкинс на конференция в Атланта, показва, че лечението е унищожило вируса ХИВ, преди той да си направи скривалища в организма.

Бебето е родено в малка болница, където лекарите установили,че майката е заразена с ХИВ. Тя не била получавала никакви лекарства преди раждането и това означавало, че малкото е силно застрашено да се зарази. След това бебето е прехвърлено в медицинския център на университета на Мисисипи в Джаксън.

Там, когато е било само на 30 часа, е поставено на лечение от три стандартни лекарства срещу ХИВ, дори преди да са готови лабораторните изследвания, потвърждаващи, че е заразено. Лечението е продължило 18 месеца. "Това е доказателство, че ХИВ може да е лечим при бебета", каза д-р Дебра Персо.

Ако по-нататъшни изследвания покажат, че този курс на лечение върши работа и при други бебета, той почти сигурно ще бъде препоръчан в световен мащаб. По оценка на ООН само през 2011 г. 330 000 бебета са били заразени с ХИВ, а общо над 3 милиона деца живеят с вируса на СПИН, отбелязва "Ню Йорк таймс".

Лечението на новородени с комбинацията от лекарства, известна като "тройна терапия", не се прави почти никога. Причината е, че е трудно да се установи веднага след раждането дали бебето е заразено с ХИВ. Предаването на ХИВ от майка на дете е изключително рядко в САЩ, където има по-малко от 200 подобни случая годишно. Почти всички бременни, за които се знае, че са заразени, получават антиретровирусни лекарства още по време на бременността. Децата получават такива лекарства най-рано шест седмици след раждането, когато със сигурност може да се установи дали са заразени, пише изданието.

При сегашния случай от щата Мисисипи обаче майката е била приета в болница, без да е била лекувана в периода на бременността, а при установяването, че е ХИВ-позитивна, е било твърде късно да й се дават обичайните лекарства, тъй като раждането е предстояло.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

27

123

преди 11 години

Нищо ново!Американците го създадоха този вирус те му знаят и цаката!

26

Анонимен

преди 11 години

Не мога да повярвам, че и под тази статия е пълно с простотии за фармацевти, цинизми и типичните за форумците глупости. Науката е нещо велико и постиженията са толкова невероятни, че умът не може да ги побере. Такива *** като тук, няма никъде по света. Мизерията ви приляга идеално.

25

Анонимен

преди 11 години

Е и как го изликуваха след като още никой не е видял или изолирал ХИФ

fallback