Бепе Грило. Снимка: Reuters
fallback

Италианците гласуваха днес във втори и последен ден от общи избори, на които вълната на протестния вот увеличава опасността от нестабилен резултат, заплашващ да подкопае усилията на Европа да сложи край на продължаващата вече три години дългова криза, пише Ройтерс.

Социологическите проучвания дават малка преднина на левоцентристката коалиция, оглавявана от бившия министър на промишлеността, транспорта и бизнеса Пиер Луиджи Берсани, но надпреварата остава непредсказуема заради възможността от силен протестен вот срещу икономиите и корпоративните и политически скандали.

"Писна ми от скандали и кражби", каза Паоло Джентиле, 49-годишен адвокат от Рим, който каза, че е гласувал за "Движение Пет звезди" - антиелитарна група, която се очаква да получи голямо влияние на първите общи избори, в които участва. "Трябват ни млади, нови хора в парламента, а не старите партии, които са тотално дискредитирани".

Повечето избиратели, които Ройтерс интервюира пред избирателните секции вчера и днес, очакваха, че следващото правителство бързо ще падне, възпрепятствайки усилията за преодоляване на икономическата криза.

"Доста песимистично съм настроен, не мисля, че който и да спечели, ще се задържи дълго или ще може да реши проблемите на тази страна", каза Кристиано Реале, 43-годишен продавач в Палермо, Сицилия. Той каза, че ще гласува за крайнолявата организация "Гражданска революция".

Тежката предизборна кампания, водена основно по икономически теми, бе следена внимателно от финансовите пазари, които са загрижени да не се върне дълговата криза като тази, която тласна цялата еврозона на ръба на катастрофата и доведе на власт през 2011 г. министър-председателя технократ Марио Монти.

Италия е третата най-голяма икономика в 17-членния блок и възможността от политическа безизходица може да събуди отново заплахата от опасната нестабилност на пазарите.

Сили против еврото

"Има прилики между италианските избори и миналогодишните в Гърция и те са в това, че партиите, подкрепящи еврото, отстъпват позиции в полза на популистките сили", каза главният икономист от финансовата група "Мизухо" Рикардо Барбиери. "Гневното и объркано обществено мнение не вижда ползите от фискалните икономии и не вярва на утвърдените политически партии".

Гласуването приключва днес в 15 ч. следобед местно време (16 ч. българско - бел. прев.), като първите екзитполове ще бъдат обявени малко след това. Прогнози, основаващи се на преброени гласове, ще излизат през целия следобед, а окончателният резултат би трябвало да стане известен довечера или утре сутрин.

В няколко оспорвани области се очаква непредсказуема надпревара за Сената, а това може да забави окончателния резултат.

Италианските пазари бяха оптимистично настроени днес сутринта - фондовите и капиталовите пазари не отбелязаха почти никаква промяна.

Много анализатори смятат, че каквито и да са изборните резултати, следващото правителство ще бъде принудено да се придържа към фискалните задължения на Италия заради страха от внезапно покачване на лихвите по облигациите, ако пазарите се изплашат.

Резултатът от вота вероятно ще е най-раздробеният политически пейзаж от десетилетия насам, като старото противопоставяне ляво-дясно ще бъде подкопано от възхода на "Движение Пет звезди" на генуезкия комик Бепе Грило, както и от решението на Монти да се кандидатира начело на центристки блок.

"Това ще е протестен вот, а може би и бунт", написа днес най-големият италиански вестник "Кориере дела сера".

Той отбеляза, че за първи път коалицията, която се очаква да победи, най-вероятно няма да спечели повече от една трета от гласовете, което ще направи по-трудно управлението и вероятно ще постави началото на седмици на сложни преговори.

Не е ясно как възходът на Грило ще повлияе на резултата.

Някои социолози казват, че той увеличава шансовете за пълна победа на левоцентристите, водени от Демократическата партия (ДП) на Берсани, защото "Движение Пет звезди" отнема гласове предимно от Берлускони.

След първия ден от гласуването вчера около 54 процента от избирателите бяха пуснали своите бюлетини - драстичен спад в сравнение с 62,5 процента на същия етап на последните избори през 2008 г.

Ако тази тенденция се запази и днес, това ще е потвърди разочарованието на избирателите от дискредитираната политическа класа.

Лошото време, включително силните снеговалежи в някои райони, също се смята, че е попречило на избирателната активност на първите избори в следвоенната история на Италия, които се произвеждат през зимата.

Това може да е от полза за левоцентристите, чиито избиратели показват склонност да са по-ангажирани в сравнение с десните, които имат силна подкрепа сред възрастните хора. "С оглед на по-ниската избирателна активност хората залагат на победа на левоцентристите", каза търговец от Милано.

Призив за мобилизация

"Движение Пет звезди", подкрепяно от разочарованото по-младо поколение, което има все по-малък достъп до работни места на пълно работно време, може да заплаши позициите на партията "Народ на свободата" на бившия премиер Силвио Берлускони като втората най-голяма политическа сила в Италия.

"Хайде, нищо не е приключило още" бе заглавието на първа страница на ежедневника "Джорнале", чийто собственик е братът на Берлускони - призив за мобилизация към избирателите, за да излязат да гласуват.

Седемдесет и шест годишният Берлускони обеща мащабно намаляване на данъците и повтори атаките на Грило срещу Монти, Германия и еврото в необичайна медийна блицкампания, която от началото на годината съкрати наполовина преднината на левоцентристите.

Подкрепата за центристката коалиция на Монти междувременно се позагуби след неговата лишена от блясък кампания и той изглежда ще изостане значително от основните партии.

Монти помогна за спасяването на Италия от нарастваща дългова криза, когато той замени на поста дискредитирания Берлускони през ноември 2011 г., но с оглед на това, че икономиката е в най-продължителната си рецесия от 20 години насам, анализатори
се опасяват, че евентуална електорална безизходица може да отключи нов натиск от страна на пазарите.

"Гласувах за ДП, защото победа на ДП е единственият начин да имаме стабилно правителство, а ние се нуждаем от стабилност, защото иначе ще свършим като Гърция", каза Виола Роси, 80-годишна пенсионерка от Рим.

След като привлече стотици хиляди поддръжници на последния си митинг от предизборната кампания, Грило заяви, че се опасява от изборни манипулации, които да попречат на внушителния му пробив, казвайки на поддръжниците си да наплюнчат графитите на моливите си, които използват при гласуването, за да не могат да бъдат изтрити поставените от тях кръстчета на бюлетините.

Каквото и правителство да дойде на власт, то ще наследи икономика, която до голяма степен бе изпаднала в застой в по-голямата част от последните две десетилетия, и много проблеми, вариращи от рекордна младежка безработица до неработеща съдебна система и раздут публичен сектор.

Ако Берсани спечели, далеч не е ясно, че той ще контролира и двете камари на парламента и ще може да състави стабилно правителство, способно да изкара пълен петгодишен мандат.

Италианското изборно законодателство гарантира силно мнозинство в долната камара на партията или коалицията, която спечели най-много гласове на националния вот.

Но в Сената, където вотът зависи от представянето на отделните области, положението е по-сложно и резултатът може да зависи от малък брой региони, където резултатите са непредсказуеми, включително в намиращата се в богатия индустриален север Ломбардия и на южния остров Сицилия.

Много политици и анализатори смятат, че Берсани и Монти ще сключат съюз след изборите въпреки многото разменени остри реплики по време на кампанията и настояванията на Монти, че няма да се обединява с левите съюзници на Берсани.

Освен на парламентарни избори избирателите ще гласуват и за нови областни администрации в областите Ломбардия, Лацио и Молизе.
 

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

1

panterko

преди 11 години

mi daa... mladi i umni hora trqbvat.. kak da obqsnim na nashite da ne hodqt po chalgoteki da evat prostitutk1.. te mladite kydeto stavaha sa izvyn Bg..

fallback