Снимка: архив, Reuters

Папа Бенедикт XVI е бил посъветван от своя лекар да не предприема повече пътувания в чужбина и от месеци обмислял да се оттегли. Това зяви братът на Светия отец - Георг Рацингер, по повод официално потвърденото оттегляне на папата от кабинета на 28 февруари.

Говорейки от дома си в Регенсбург,  Георг Рацингер добавил, че неговият брат вече трудно се придвижва и че оттеглянето му е "естествен процес".

"Възрастта започна да му тежи. На тази възраст моят брат има нужда от повече почивка.", каза 89-годишният Георг Рацингер, цитиран от БТА.

Бенедикт Шестнайсети няма да участва в конклава, който ще избере следващия папа. След оттеглянето си от поста на 28 февруари той ще отиде в папската лятна резиденция в Кастел Гандолфо, а впоследствие ще се премести в манастирска обител във Ватикана.

Още по темата
Има няколко кандидати за папския престол, но никой от тях не е изявен фаворит, за разлика от 2005 г., когато Бенедикт XVI стана папа след смъртта на Йоан Павел Втори.

Италианският премиер Марио Монти заяви, че е "разтърсен от новината".

Германия изрази уважение и признателност към папата от германски произход Бенедикт XVI.

"Германското правителство цени най-високо Светия отец за стореното от него, за приноса му към Католическата църква през живота му. Той заслужава признателността ни за това, че води Църквата в продължение на близо осем години. Той остави свой много личен стил като мислител начело на Църквата и като духовен пастир. Каквито и да са причините за решението му, те трябва да се уважават", заяви говорителят на германското правителство Щефен Зайберт.

Френският президент Франсоа Оланд определи решението на папа Бенедикт XVI  да подаде оставка като "изключително достойно за уважение".

"Нямам специален коментар по това решение, което е изключително достойно за уважение и което ще доведе до избора на нов папа. Републиката (Франция) приветства папата, който взема това решение, но не е нужно да прави повече коментари за нещо, което принадлежи на първо място на Църквата. Това е човешко решение и се дължи на една воля, която трябва да се уважи", заяви френският президент.

Главният равин на Израел рав Йона Мецгер похвали усилията на папата за диалог между религиите и заяви, че отношенията между Израел и Ватикана никога не са били по-добри.

"По време на управлението му отношенията между Църквата и Главното равинство бяха по-добри отвсякога и се надяваме тази тенденция да се запази. Смятам, че той заслужава голямо признание за развитието на връзките в целия свят между юдаизма, християнството и исляма. Пожелавам му добро здраве и дълголетие", заяви говорител на Мецгер от името на главния равин.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase