Снимка: Reuters
fallback

Спътникови снимки потвърдиха, че през 2012 г. озоновата дупка над Антарктида е с най-малките си размери от десетилетие, оповестиха учени от Европейската космическа агенция (ЕКА), цитирани от сайта e!sciencenews.

Озоновият сензор на метеорологичния спътник MetOp на ЕКА е събрал данни за озоновата дупка над Антарктида миналата година, пише БТА. Те се прибавят към тези от дългогодишното следене на атмосферния озон, започнато от предшествениците му, спътниците ERS-2 и Envisat, се казва в комюнике на ЕКА.

Озоновата дупка, която се дължи на производството и използването на хлорфлуоровъглероди, се свива, откакто международни споразумения забраниха въпросните вещества през 80-те години на миналия век, за да се съхрани този жизненоважен слой от атмосферата, който защитава срещу ултравиолетовата радиация.

В рамките на инициатива на ЕКА климатични данни за озона от редица източници бяха използвани, за да се документират по-добре промените в озоновия слой на различни нива в пространството и времето.

Климатични модели подсказват, че озоновият слой се възстановява и че озоновата дупка над Антарктида може да изчезне през следващите няколко десетилетия, поясниха учените

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 11 години

Червените *** заработват и тук. Защо така? Защото са напълно изчерпани и съответно - изкукуригали централно.

22

Големя от Австралия

преди 11 години

Свива се щото отдавна не съм я е*алТъкмо ме подсетихте сега ще я поразширя пак

21

Вагнер до 9

преди 11 години

Уважаеми пчеларю,пчелите умират от ГМО и Кеймтрелс...

fallback