Дейвид Камерън. Снимка: Reuters

Британският премиер Дейвид Камерън признава, че Шотландия разполага с потенциала да бъде независима държава, но призовава тя да не се отделя от Обединеното кралство, предаде Ройтерс.

Агенцията посочва, че, засилвайки кампанията си за запазванена единството на страната преди шотландския референдум за независимост догодина, Камерън настоява шотландците да не прекратяват съюза си с Англия, който датира отпреди 306 години, пише БТА.

"Да го кажем с прости думи: Великобритания работи. Великобритания работи добре. Защо да я разделяме?", пита той в статията си, публикувана днес в шотландски вестници. "Големият въпрос ще бъде решен от Шотландия. Но отговорът засяга всичи насв Обединеното кралство. Шотландия е по-добре във Великобритания. Ние всички сме по-добре заедно и по-зле отделно", заключава той.

Ройтерс посочва, че в случая са заложени историческото наследство на британците, както и политическото бъдеще на Камерън. Той смята да се яви на следващите общи избори във Великобритания през 2015 г. и неговата Консервативна партия няма да му прости, ако, докато е премиер, се разпадне Великобритания, която включва Англия, Шотландия, Уелс и Северна Ирландия.

Основните партии в Лондон са твърдо против отцепванетона Шотландия, докато Алекзандър Салмънд и неговата Шотландска национална партия ще положат всички усилия да спечелят референдума за независимост.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase