Отава е обезпокоена от канадската следа в атентата в Бургас. Снимка: архив, Reuters

Единият от атентаторите от Бургас е с двойно канадско и ливанско гражданство и в момента живее в Ливан. Това беше потвърдено от външния министър на Канада Джон Беърд. "Мога да потвърдя, че въпросното лице е с двойно гражданство и живее в Ливан", заяви пред репортери Беърд, цитиран от Ройтерс.

Министърът каза, че българите поемат водещата роля в разследването, добавяйки, че не знае много за въпросния човек.

Още по темата

"Не става дума за лица, пребиваващи в Канада, където бихме могли да поемем сериозен дял от разследването. Те нито живеят, нито пребивават тук", каза той, като допълни, че не знае кога за последно мъжът е живял в Канада.

Вчерашното разкритие, че лице с двойно канадско и ливанско гражданство е участвало в миналогодишния бомбен атентат срещу туристически автобус в България, засилва безпокойството на службите за сигурност за опасността от участие на канадци в нападения в чужбина.

"Отдавна се сблъскваме с това, че някои лица, живеещи в Канада, са свързани с редица проблеми, които носят от родните си страни, дали ще е сикхският есктремизъм или подкрепа за ИРА-Истинска например, или подкрепа за Хизбула и други сунитските ектремистки групировки. В Канада продължават да се набират средства за Хизбула", каза Рей Боавер, бивш помощник-директор на канадската служба за разузнаване и сигурност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase