Ислямисти нападнаха газово находище в Алжир и взеха заложници. Снимка: БТА
fallback

Ислямисти, свързани с Ал Кайда, държат 41 чужденци и 150 местни работници за заложници в източната част на Алжир. Силите на реда от вчера са обкръжили обекта, в който се разиграва драмата.

Трима от чуждите заложници поискаха алжирската армия да се изтегли от района, предаде Франс прес. Един британец, един ирландец и един японец, представящи се като трима от заложниците, отправиха искането един след друг по катарската телевизия Ал Джазира.

Тримата мъже говориха по телефона. Кадри, на които се вижда как те отправят призивите, не бяха излъчени. Един след друг те поискаха от алжирските сили да престанат да стрелят по обекта, за да подпомогнат по този начин воденето на преговорите с похитителите и да спасят живота на заложниците.

Oще по темата

Думите на тримата чужденци бяха превеждани симултанно на арабски. Те подчертаха, че говорят по искане на един от похитителите, представен с псевдонима Абу ал Бараа. Преди това той лично говори по катарската медия и заяви, че алжирската армия трябва да се изтегли, за да започнат преговори за съдбата на заложниците.

Ислямистките бойци са принудили някои от заложниците да си сложат колани с експлозиви, предаде междувременно Ройтерс, като се позова на френска телевизия, разговаряла с един от похитените.

Телевизия "Франс 24" съобщи, че в телефонен разговор снощи един от заложниците е казал, че похитителите са тежко въоръжени и са заплашили да взривят съоръжението за добив на природен газ, ако алжирската армия се опита да освободи пленниците. "Те нападнаха двата обекта едновременно. Влязоха и щом се съмна, събраха всички", каза мъжът, който звучеше спокойно, в единствената част от разговора, излъчена от "Франс 24". Медията заяви, че няма как да определи дали човекът, с когото е разговаряла, е казал това под натиск.

Представител на алжирските сили за сигурност заяви, че правителството води преговори със САЩ и Франция за международни сили, които да помогнат за решаване на заложническата криза, предаде Асошиейтед прес.

Алжирски представители са се свързали със старейшини на алжирски туарегски племена, за които се предполага, че имат тесни връзки с ислямистите, свързани с Ал Кайда. Алжирското правителство се надява, че туарегите ще помогнат за започване на преговори за разрешаване на кризата.

Въоръжени бойци щурмуваха газовото находище и жилищата на работници вчера преди разсъмване и ислямистка групировка заяви, че държи 41 чужденци, включително американци, японци и европейци в Тигантурин, в Сахара.

При нападението свързаните с Ал Кайда ислямски екстремисти убиха двама специалисти - британец и алжирец и раниха други двама - британци и норвежец. Сред заложниците са граждани на девет държави – САЩ, Норвегия, Великобритания, Япония, Франция, Австрия, Ирландия, Филипините и Малайзия.

Представител на терористите от неизвестната преди алжирска групировка "Подписалите се с кръв" заяви, че петима от заложниците се пазят на самия обект, а останалите - в "комплекса за гости". Той съобщи, че тези сгради са минирани и чужденците ще бъдат убити при евентуален щурм. Междувременно се появиха съобщения, че терористите постепенно освобождават заложниците алжирци.

Терористите поискаха Алжир да отмени разрешението, което даде на Франция да използва въздушното му пространство за операцията в Мали, а също така да пусне от затвора 100 техни сподвижници, осъдени за въоръжена противодържавна дейност.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

18

Анонимен

преди 11 години

Musulmanite bili dobrichki, ne iskali nishto, samo da si izpoviadvat religiata. I kakva e tehnata religia? Omraza kum vsichko progresivno i hristiansko. I tuk v BG-to se praviat na mirni no iskat edno, Musulmanska durjava i Sheriat. Eto zashto, da ne se razreshavat poveche djamii, koito e radikalen, da se hvashta za gushata i shut v zadnika v Arbskia sviat, tam da se guzi na negovia allah. Niama po-gadno pleme ot musulmanite!!!Koito im e ial poparata znae. Nikakva tolerantnsot kum tezi urodi.

17

Анонимен

преди 11 години

24 ти защо не копаеш бе

16

123

преди 11 години

те тия си нямат и идея какъв си го вкараха с тази ,, арабска пролет ,, ... запада имам предвид

fallback