Дейвид Камерън. Снимка: архив, Reuters

Група британски депутати от Консервативната партия на премиера Дейвид Камерън поискаха днес връщането на някои правомощия от Брюксел на Лондон. Те настояха за това два дни преди важна реч на Камерън, в която той ще говори за отношенията на Великобритания с Европейския съюз, предадоха световните агенции.

Групата депутати се е нарекла "Ново начало", посочва Франс прес. В нея влизат около 120 души, допълва агенцията. Това е около една трета от парламентарната група на консерваторите на Камерън, отбелязва Ройтерс.

Групата формулира исканията си в документ, наречен "Манифест за промяна".

"Еврозоната е изправена пред неизбежните последици от финансовата криза и върви към фискален и банков съюз. Това не е път, който британският народ може да следва. Заедно с 10 други членове на ЕС, които не са част от еврозоната, ние трябва да договорим нови отношения с ЕС, като същевременно останем членове на ЕС", посочват депутатите, поставили подписа си под манифеста, предаде Франс прес.

Още по темата

"Искаме да се уверим, че институциите на ЕС защитават и укрепват единния пазар. Искаме също да защитим британския суверенитет, като се уверим, че британският парламент може да реши онова, което е най-добро за Обединеното кралство. Не споделяме визията за един още по-тесен съюз, която е представена в европейските договори", посочват депутатите, цитирани от Франс прес.

В документа депутатите настояват за "освобождаване от европейските задължения" на Великобритания по отношение на всички мерки, касаещи полицията и правосъдието и за "връщане" на правомощията по отношение на социалното законодателство.

Депутатите, поставили подписа си под манифеста, поискаха също така от Камерън да изтегли Великобритания от европейската регионална политика, според която европейски средства се предоставят на най-бедните райони в ЕС.

Депутатите настояха Камерън да ограничи и правата на бъдещите имигранти от страни като България и Румъния, посочва Ройтерс.

Британският премиер приветства манифеста и го определи като много интересен принос към дебата за бъдещето на Великобритания в ЕС, посочва Франс прес.

Стъпката на групата парламентаристите илюстрира обаче на какъв натиск е поставен Камерън в своята собствена партия да предоговори условията за британското членство в ЕС, посочва Ройтерс, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase