Година след трагедията с "Коста Конкордия". Снимка: Reuters
fallback

Година след крушението на кораба "Коста Конкордия" оцелели и роднини на 32-мата загинали днес си спомниха за трагедията на италианския остров Джилио, съобщиха световните агенции.

Денят на церемонии - църковна служба, концерт с класическа музика и тържествено откриване на паметна плоча - ще бъде последван от минута мълчание в 21:45 ч. местно време (22:45 ч. българско време), момента на злополуката, посочва ДПА.

След това корабни сирени ще огласят Средизмено море, където се намират ръждясващите отломките, връхлитани от вълните, край скалистия бряг на малкия остров Джилио.

В началото на деня, под облачно небе, кметът на Джилио, членове на семействата и представители на компанията оператор "Коста Крочиере" хвърлиха обратно в морето голямо парче от разбит риф на първоначалното му място.

Това бе скалата, в която се удари круизният кораб "Коста Конкордия" с капитан Франческо Скетино, плавайки близо до брега. Последвалите събития се превърнаха в кошмар за 4229 екскурзианти и екипаж.

Скетино е разследван за непредумишлено убийство, причинявайки корабокрушение и напускайки кораба преди пътниците. Скалата може и да е символично възстановена, но справянето с останките от кораба ще се окаже доста по-сложно, призна вчера операторът.

Планира се до септември корабът да бъде изправен и изтеглен до пристанище, където да бъде разглобен.
"Коста Крочиере" съобщи, че операцията ще струва 400 милиона долара - със 100 милиона долара повече от планираното.

/БТА/

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 11 години

Продължение :Трагедията започва когато кораба силно се наклонява и пада надясно. Тук се включва и персонала на кораба да помага .Пътниците ,които говореха са смятали че това е краят .След това някои разказваха ,че е трябвало да се катерят по въжени стълби..Никъде не дадоха капитана , да се появи и да даде предварителни най-оптималните заповеди за действие .Спомням си Американския пилот , който приводни самолета в реката и евакуира пътниците на крилата, че задната част се наводнявала -

11

Анонимен

преди 11 години

Гледах направеният филм за кораба , как се отклонява от пътя, който трябва да премине , след това се опитва да завие и избегне скалите и една част на кораба е разрязана.Лъгали са пътниците ,че е само електрическа повреда , Въпреки , че кораба се е тресял .Евакоацията не е започнала веднага . Даже след приготовленията ( хората са били със спасит.жилетки ) доста се е забавило евакуирането . не са започвали спускане на лодките , и са чакали нареждането на капитана.

10

Анонимен

преди 11 години

400 милиона....събирам хора пред НДК да ходим да им извадим кораба ...пари ще има за всички.....

fallback