Обвиниха молдовски министър, че използва фалшива диплома за висше образование. Снимка: архив, Reuters

В Молдова избухна скандал около министъра на вътрешните работи Дорин Речан, когото журналисти и представители на обществеността обвиниха, че използва фалшифицирани документи за висше образование, предаде ИТАР-ТАСС.

Както съобщи молдовският телевизионен канал "Публика", повод за разследването е станала поместената на официалния сайт на правителството автобиография на министъра, в която се казва, че през 2000 г. той е получил степен магистър в белгийския филиал на американския Нюпортски университет. На запитване на журналисти от университета отговорили, че нямат филиал в Белгия и не са имали никога и студент с фамилията Речан. Молдовските медии открили и други пикантни подробности - оказало се, че занятията на несъществуващия филиал на университета за молдовските студенти се провеждали на един от етажите на фабрика за изкуствени кожи в Кишинев.

Министърът даде кратка пресконференция и заяви, че е жертва на "мръсна политическа провокация". Той показа дипломата си, но отказа да отговаря на журналистически въпроси, като отбеляза само, че същото образование в Молдова са получили още около 200 известни чиновници.

Това не е първият подобен скандал в Молдова. През 2006 г. журналистите уличиха в използване на фалшифицирана диплома за висше юридическо образование тогавашния шеф на МВР генерал Георгий Папук. Но историята така и не получи развитие, а министърът продължи да ръководи ведомството си още три години, отбелязва ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase