Биогоривата водят до замърсяване на въздуха. Снимка: архив, Reuters
fallback

Екологичните схеми за борба с климатичните промени чрез производство на повече биогорива всъщност могат да влошат проблема. Биогоривата предизвикват малко познат тип замърсяване на въздуха и се очаква да станат причина за близо 1400 случая на преждевременна смърт годишно в Европа до 2020 г., предаде Ройтерс, позовавайки се на доклад на британски специалисти.

Докладът на учени от университета на Ланкастър показва, че дърветата, използвани за производство на дървесно гориво - смятано за по-екологична алтернатива на изкопаемите горива - освобождават химикал във въздуха, който при смесването си с други замърсители е токсичен и освен това влияе негативно върху посевите.

"Биогоривата се смятат за добро нещо, тъй като намаляват количеството на въглеродния диоксид в атмосферата. Да, това е чудесно, но те също така влияят негативно върху качеството на въздуха", казва Ник Хюит от изследователския екип. Тополите, върбите и евкалиптовите дървета, използвани като бързорастящи източници на възобновяемо дървесно гориво, освобождават високи нива на химикала изопрен. В резултат на смесването му с други замърсители и под въздействието на слънчевата светлина се получава токсичен озон.

"Масовото производство на биогорива в Европа може да има малък, но съществен ефект върху човешката смъртност и посевите. Доколкото знаем, никой досега не е изследвал как отглеждането на дървета за биогорива влияе върху качеството на въздуха", допълва Хюит.

Авторите на доклада отчитат, че озонът от дървесната енергия, необходима да посрещне нуждите на Европейския съюз до 2020 г., ще причинява близо 1400 случая на преждевременна смърт годишно.

Според специалистите формирането на токсичен озон може да се ограничи, като новите плантации за производство на биогорива се засаждат далече от населени места, където въздухът е силно замърсен. Генното инженерство също може да е от полза за ограничаването на емисиите от изопрен.

Озонът причинява белодробни проблеми и се смята за виновник за около 22 000 смъртни случая годишно в Европа. Като цяло замърсяването на въздуха основно от изкопаеми горива причинява всяка година близо 500 000 случая на преждевременна смърт на континента според Европейската агенция за околна среда.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 11 години

Установено е,че при дестилация на каучука сложната му молекула се разпада на голям брой молекули на ненаситения въглеводород изопрен-C5H8 . Изопрена съдържа в молекулата си две двойни връзки.Изопрен , 2-метил-1,3-бутадиен, СН2=С(СН3)СН=СН2 е ненаситен въглеводород алкадиенов тип (CnH2n−2), безцветна течност, разтворим в спирт.Изопренът се полимеризира, давайки изопренов каучук. Изопренът също така влиза в реакция - полимеризация, със съединения от винилов род.Изопрен се използва широко, за получаване на синтетичен каучук.

22

Анонимен

преди 11 години

По *** статия не бях чел!

21

Лакиран врабец

преди 11 години

Не садете дървета щото озона е вреден!

fallback