Предишен брой на "Шарли ебдо". Снимка: архив, Reuters

Френският сатиричен седмичник "Шарли ебдо" публикува извънреден брой от 64 страници, който е първа част от комиксов разказ на живота на ислямския пророк Мохамед, предаде ДПА.

Седмичникът публикувал карикатури на Мохамед през септември миналата година. Те доведоха до протести в редица държави и до затваряне на някои френски културни институти в чужбина.

Говорителката на френското правителство Нажат Вало-Белкасем заяви, че не е прочела комикса "Животът на Мохамед – Първа част", но отбеляза, че "трябва да се стремим към справедлив баланс между свободата на словото и съблюдаването на обществения ред, нужно е да не се долива масло в огъня", съобщи "Хъфингтън пост".

Директорът на списанието и художник на комикса Стефан Шарбоние - Шарб подчерта, че става дума за биография на пророка Мохамед, която е била съставена от мюсюлмански автори, а списанието я е адаптирало като комикс.

"Обмислям идеята за тази книга от 2006 г., когато се появиха карикатурите на Мохамед в Дания. Мисля, че подходихме към темата в обратен ред - обрисувахме персонаж, за чийто живот не знаехме нищо. Преди да се шегуваме с някой персонаж, е по-добре да го познаваме. За живота на Исус знаем много неща, но не и за
живота на Мохамед", обясни Шарб.

Това не е нито карикатура, нито сатира, а подробен разказ въз основа на сериозна библиография, уверява в предисловие френско-мароканската социоложка на религиите Зинеб, която е съавтор на творбата.

Колкото до очакваните критики, че изобразяването на ислямския пророк е богохулство, Шарб отбелязва, че става дума за традиция, а не за вписано в Корана изискване.

В описанието на творбата в сайта на списанието се изтъква, че пророкът Мохамед принадлежи на всички. "Да, той е пророкът на мюсюлманите, но за други хора е исторически персонаж или легенда. Може да се правят карикатури на Мохамед, както се правят карикатури на Исус, Наполеон или Зоро. В тази творба разказваме в картини живота на Мохамед както е описан от мюсюлмански автори. Без никакъв добавен хумор. За някои формата може да изглежда богохулна, но съдържанието е напълно халал" (допустимо, разрешено), пише художникът на комикса Шарб.

(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase