Президентът на Египет Мохамед Морси. Снимка: БТА

Египет забрани на хората, влизащи в страната или излизащи от нея, да внасят или изнасят суми в чужда валута в брой на стойност над 10 000 долара, предадоха ИТАР-ТАСС и Ройтерс, като се позоваха на съобщение на канцеларията на египетския президент.

Сумите над 10 000 долара трябва да бъдат превеждани по електронен път, уточнява БТА. Досега властите изискваха пътниците само да декларират сумите над 10 хиляди долара.

С тази мярка правителството иска да стабилизира египетската валута и да спре значителното изтичане на капитали от страната. Нестабилната политическа обстановка през последните месеци породи страхове сред населението, че правителството може да не успее да задържи под контрол крехките държавни финанси.

Централната банка е похарчила над 20 милиарда долара от чуждестранните си резерви, за да укрепи египетската лира, откакто в началото на 2011 г. избухна въстанието срещу режима на Хосни Мубарак, и сега разполага с едва 15 милиарда долара.

Египетският президент Мохамед Морси се очаква да посети Германия на 29 декември в търсене на помощ за възстановяването на египетската икономика, предаде ДПА. Морси ще бъде придружен от бизнес делегация и ще присъства на семинар за икономическото сътрудничество в Берлин, според  египетския вестник "Ал Ахрам".

Това ще бъде първото посещение на египетския президент в Германия след избирането му през юни. Също така Морси подписа проекта на нова египетска конституция, одобрен на общонароден референдум и така той се превърна в основополагащ закон на страната.

Според държавния глава новата конституция ще помогне да се сложи край на политическия хаос в Египет и ще му позволи да насочи вниманието си върху подобряване на състоянието на крехката египетска икономика.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase