Ракетите "Пейтриът" ще са за защита на териториалната цялост на Турция. Снимка: архив, Reuters
fallback

Няма решение за продължителността на престоя на ракетите "Пейтриът" на турска територия. Това съобщи пред български журналисти в Брюксел министърът на външните работи Николай Младенов.

Младенов участва в завършилото двудневно заседание на своите колеги от НАТО. Той определи като най-важно за тази среща решението за утвърждаване на молбата на Турция за разполагането на ракетите в защита на населението и териториалната цялост на турската държава. По неговите думи тази стъпка цели израз на солидарност с Турция, в изцяло отбранителна насока, без ракетите да бъдат насочени срещу Сирия. Министърът уточни, че напоследък почти всекидневно се наблюдава пресичане на турската граница от сирийска територия, което определи като недопустимо.

Oще по темата

По повод заседанието на Съвета НАТО-Русия Младенов отбеляза, че остават различни вижданията по сирийската криза, по ситуацията около Грузия и по въпроса за противоракетната отбрана. Като постижения на формата той посочи съвместните действия в обучението на вертолетните пилоти на Афганистан, в сътрудничеството в борбата с тероризма и морското пиратство.

По темата за международния фонд в подкрепа работата на армията и полицията в Афганистан след 2014 г. и приключването на мисията ИСАФ Младенов уточни в отговор на въпрос, че нашата страна предвижда да участва с 500 хиляди щатски долара /в бюджета след 2013 г./.

По отношение на заседанието на Съвета НАТО-Грузия министърът определи като най-важно посланието, че Тбилиси категорично потвърждава молбата си за присъединяване към пакта и към ЕС, когато страната е готова, което не е партийно решение, а волята на грузинския народ.

Попитан дали на срещите във Вашингтон и с американския държавен секретар Хилари Клинтън вчера в Брюксел САЩ не са оказали натиск за обявяването по-бързо на евентуалния виновник за атентата в Бургас, Младенов заяви, че американската страна е наясно със сложността на случая, посочва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

Анонимен

преди 11 години

Като няма решение аец на мук

29

Анонимен

преди 11 години

29 така ли по какво позна че не смятам че Русия е стигнала огромните си размери по мирен път ли , а бе червенотиквеничковче вие верно сте зомбирани.

28

Анонимен

преди 11 години

Filip kazva samata istina.

fallback