Владимир Путин и Реджеп Ердоган. Снимка: Reuters
fallback

В руско-турското сътрудничество "не се появяват трудности" и на срещата си вчера в Истанбул руският президент Владимир Путин и турският премиер Реджеп Таип Ердоган отделиха внимание по-специално на международни въпроси, по които има "голям брой сериозни разногласия" между Анкара и Москва. Сред тези теми е Сирия, посочва "Росийская газета".

"Владимир Путин бе принуден да гарантира на развълнуваните турски граждани, че Сирия няма да употреби срещу Турция ядрено оръжие (защото такова няма) и че тя изобщо няма да нападне Турция (защото сега все още не й е до това)", отбелязва "Комерсант".

Oще по темата

Турските власти бяха заявили, че в средата на декември по границата със Сирия ще бъдат разположени американски зенитни ракети "Пейтриът". Това засили още повече интереса към срещата между Путин и Ердоган. На съвместната си пресконференция двамата лидери говориха най-много за Сирия. Турските журналисти задаваха леко странни въпроси, пише изданието и цитира един от тях: "Има ли гаранции, че Сирия няма да изпробва ядрено оръжие върху Турция".

Путин отговори вчера, че Сирия не е ядрена държава и дори не е близо до евентуално производство на оръжие за масово унищожение, напомнят руските всекидневници.

"Поне се разбра, че в Турция има панически настроения по повод Сирия, те просто надхвърлят представите, а г-н Путин тук е разглеждан като главен - най-вероятно - преговарящ със сирийците, способен да спре дори сирийска ядрена бомба", твърди "Комерсант".

Същевременно руският лидер заяви, че разбира тревогата на Турция, обстреляна откъм Сирия, макар да изрази убеденост, че обстрелът е имал случаен характер. Путин посочи, че по време на преговорите у Русия и Турция са се появили нови идеи за разрешаване на сирийския конфликт, но "все още е преждевременно да се говори за това", напомня всекидневникът.

В Истанбул Путин и турският премиер Реджеп Таип Ердоган разговаряха за засилване на енергийното сътрудничество и обсъдиха спорните проблеми между двете страни - ситуацията в Сирия, както и разполагането на американски ракетни комплекси в Турция.

Заради продължителното му отсъствие от международната сцена очите на мнозина сигурно са били приковани днес към Путин, докато слиза от самолета в Истанбул. Руският президент не даде признаци, че нещо със здравето му не е наред в тази първа от месеци визита в чужбина.

С Турция бяха подписани няколко съвместни документа, но като най-важен резултат наблюдателите определят липсата на резултат по проблема "Сирия". За разлика от Ердоган Путин дори не засегна тази тема в експозето си, а после пред журналисти коментира така:

"Позициите ни напълно съвпадат, що се отнася до оценката на това, което става в Сирия и за това до каква ситуация трябва да достигнем в Сирия. Засега не можем да намерим общ подход в методите за достигане на тези цели, за решаване на проблема", заяви Владимир Путин.

"Искреното ни желание е за прекратяване на кръвопролитията в Сирия и министрите на външните работи обещаха по-интензивно да работят по този въпрос", каза Ердоган.

От срещата стана ясно още, че строителството на първата в Турция атомна станция - Акую, върви без закъснение. Русия финансира напълно проекта на стойност 20 млрд. долара като една четвърт от парите ще отидат за създаване на работни места в Турция.

За първите 9 месеца на годината двете страни са търгували по между си за близо 30 млрд. долара като поставената задача е стокообменът да достигне 100 млрд. долара в близките години.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

50

34343434

преди 11 години

Путин и Бойко са хора на Ердоган!Ердоган излезе голяма работа.

49

бай Симо

преди 11 години

"Модерната Турция" подвива опашка - шубето е голям страх...Русия никога няма да допусне в Сирия каквато и да била намеса отвън. Ердоган се прави на мъж, обаче само руската мечка да кихне, него ще го хване двойна пневмония.

48

До Найденов

преди 11 години

В коя светска страна се стреля по собствените си граждани и се бомбандира с самолети по своите хора?тук или аз не знам какво е това СВЕТСКА държава или вие ...........

fallback