Реджеп Таип Ердоган. Снимка: архив, Reuters

Турският премиер Реджеп Таип Ердоган критикува реакцията на Русия по повод искането на Анкара към НАТО за разполагане на ракети "Пейтриът" по турско-сирийската граница, съобщава в."Миллиет". Ердоган заяви пред журналисти в самолета на връщане от Пакистан, че намира за много погрешен подхода на Русия да представя вътрешен за Турция проблем като свой проблем.

Премиерът посочи, че става дума за разполагане на ракетите с отбранителна цел.

Още по темата

Аналогична позиция изрази и председателят на парламентарната комисия по международни отношения Волкан Бозкър, съобщава ИТАР-ТАСС. Ракетни комплекси се разполагат в Турция не за първи път, по-рано това е правено два пъти. Ракетите "Пейтриът" тук ще изпълняват изключително отбранителни функции, посочи Бозкър. Той подчерта, че в искането на Турция към НАТО за разполагане на ракетите е посочено, че те няма да се използват с нападателни цели. По думите на Бозкър благодарение на ракетите "Пейтриът" ще се появи възможност да бъдат защитени гражданите на Турция и да се изключат щети за територията на страната.

Русия не съветва Турция да разположи ракети "Пейтриът" по турско-сирийската граница, а обратното, насърчава я да действа за политическо решение на конфликта в Сирия, заяви вчера говорителят на руското външно министерство Александър Лукашевич. Той добави, че милитаризиране на турско-сирийската граница е обезпокояващ сигнал.

Разполагането на зенитни ракетни системи "Пейтриът" в Турция ще създаде нови рискове, заяви днес руският външен министър Сергей Лавров след преговори с колегата си от Бангладеш Дипу Мони.

Причина за тревогите на Русия според Лавров е "синдромът на чеховската пушка". "Щом в първото действие на сцената е окачена пушка, в трето действие тя трябва да гръмне, това е закон в драматургията", обясни той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase