Сергей Лавров. Снимка: архив, Reuters

Разполагането на зенитни ракетни системи "Пейтриът" в Турция ще създаде нови рискове. Това заяви руският външен министър Сергей Лавров след преговори с колегата от Бангладеш Дипу Мони, предаде ИТАР-ТАСС.

Причина за тревогите на Русия според Лавров е "синдромът на чеховската пушка". "Щом в първото действие на сцената е окачена пушка, в трето действие тя трябва да гръмне, това е закон в драматургията", обясни той.

Още по темата

"В живота и военнополитическите работи, в уреждането на конфликти появата на "пушка" тук или там създава рискове не защото има връзка с драматургията, а защото всяко натрупване на оръжия създава заплаха - подчерта руският министър. - Всяка провокация може да стане причина за много сериозен конфликт."

"Искаме всякак да избегнем това. Разбираме тревогата на Турция по повод сигурността по нейните граници", добави Лавров.

По думите му сблъсъците между сирийски правителствени войски и въоръжената опозиция често стават край турската граница, което "бездруго създава твърде напрегната обстановка". "Затова след известните инциденти предложихме да бъде създаден директен канал за свръзка между Анкара и Дамаск. Това предложение за жалост още не е осъществено, но остава в сила", каза той. Лавров увери, че при нужда Москва ще предостави помощ в създаването на директен канал.

Руският външен министър отново изтъкна, че колкото повече оръжия се натрупват, толкова е по-голям рискът да бъдат използвани.

"Чухме изявленията на НАТО", каза Лавров и съобщи, че днес смята да разговаря по телефона с генералния секретар на алианса Андерс Фог Расмусен, който "вероятно (. . .) иска да разясни позицията по този въпрос".

"Разбирам, че никой няма намерения да въвлича НАТО в сирийската криза, но във военното дело, както е казал един известен деец, са важни не намеренията, а потенциалът. Когато потенциалът укрепва, рисковете нарастват", убеден е руският министър.

Москва очаква идната седмица "делегация на вътрешната сирийска опозиция - на първо място лидери на Националния координационен комитет, както и представители на кюрдската опозиция", информира Лавров.

"Знаем, че те се обявяват за политическо уреждане. Те не са съгласни с решенията, взети при създаването на т. нар. Коалиция в Доха - не са съгласни, защото в тях се настоява твърдо, че няма друг път, освен сваляне на режима, и не се приема никакъв диалог с този режим. Опозиционерите, които ще разговарят с нас, се обявяват за търсене на договорености чрез политически диалог - това би отворило път към преходен период, към реформи, които естествено са назрели", заяви руският министър.

Решението дали да има нова конференция на сирийската опозиция според него трябва да бъде взето от "самите представители на опозицията - и на вътрешната, и на външната". "Според мен има нужда от такава конференция", каза той.

Русия ще подкрепи евентуално "предложение опозицията да се обедини не въз основа на позицията за война до победен край, а на позицията, предвиждаща готовност за диалог", заяви Лавров.

Той изрази желание руската страна да чуе от сирийската делегация "оценка за перспективите на една подобна проява – поредната конференция за обединяване на цялата опозиция", пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase