Ислямисти, проникнали в белгийската армия, може да се обърнат срещу колегите си в бойни мисии. Снимка: архив, Reuters
fallback

Военното и цивилното контраразузнаване на Белгия проверяват десетки военни, за които се предполага или с течение на времето е доказано, че принадлежат към ислямистки салафитски групировки, съобщи вестник "Либр Белжик". Изданието се позовава на информирани анонимни източници от службите за сигурност.

В статията са цитирани конкретни случаи, които показват, че при набирането на служители във войската проверките са прекалено слаби, а това позволява подобни хора да получават специфично образование, без да попаднат навреме в полезрението на службите. За някои от тях е установено, че след като бъдат обучени в тънкостите на работата на армейските служители, те се прехвърлят да водят свещена война по четирите краища на света.

Съществува опасението, че такива военни могат да се обърнат срещу колегите си в бойни мисии, например в Афганистан.

Вестникът съобщава за случая на Абдел Рахман Аяши, чието кариерно развитие във войската било прекъснато от контраразузнавателните служби, след като вече преминал обучение и преди да получи удостоверение. Едва тогава, през 2006 г., службите се сетили, че той е син на шейх Басам Аяши – основателя на Белгийския ислямски център. Самият шейх водел религиозния ритуал за сватбата на Дахман Абд ал Сатар - един от четиримата извършители на убийството на Ахмад Шах Масуд на 9 септември 2001 година.

Шах Масуд, военен и политически лидер в Афганистан, е поканен през пролетта на същата година в Европейския парламент в Брюксел, където предупреждава за "предстоящи и неизбежни" терористични нападения (събитията от 11 септември 2001 г.) на Ал Кайда в САЩ. Той твърди, че талибаните не биха имали сила, ако не са подкрепяни от Пакистан и Саудитска Арабия.

Шах Масуд загива при взривяването на камерата и колана с батериите на телевизионен оператор, докато дава интервю в Базарак пред четиричленен телевизионен екип, съставен от белгийски граждани от тунизийски произход, загинали на място.

Абдел Рахман Аяши успява да избяга наскоро в Сирия, където се включва в групата "Ястребите на Дамаск" - част от въоръжената съпротива срещу режима на президента Башар Асад.

Друг цитиран от изданието случай на проникване в армията е този на Абдел Рахман (съвпадение на имената - бел. ред), който се насочва към обучение във Военноморските сили. Тъй като трябва да бъде ограмотен в работата с радар, той се нуждае от допуск.

Рахман не получава достъп и кариерата му е прекратена. През юни тази година срещу него е издадена присъда от осем години затвор, тъй като заедно с други подсъдими е изпратил десетки бойци на свещена война в Ирак и в Афганистан.

Показателна е биографията и на друг осъден през юни тази година на пет години затвор - Оливие Даси, метис, роден в Киншаса (Д Р Конго). През 2000 г. за него е установено, че е един от стълбовете на Белгийския ислямски център, но въпреки това успява да завърши 15-месечен курс в специалните елитни части на белгийската армия, които често се включват в мисии на НАТО.

Благодарение на полицай под прикритие Даси е изобличен като пламенен проповедник на джихада. Полицаят успява да се внедри в религиозната общност, като използва маска. Той обяснява, че е френски войник, изгубил лицето си на бойното поле.

През февруари 2010 г. белгийската полиция попада на млада жена, която при проверката на летище Шарлероа преди полета си за Мароко носи бурка. Оказва се, че тя е младши лейтенант от Брюксел, сменила вярата си с исляма. Днес тя е повишена в чин лейтенант и наблюдението срещу нея от страна на службите не е довело до изобличителен резултат. Тя е била следена на основата на предишния опит с Мюриел Дьогок - белгийка, сменила религията си, която на 9 ноември 2005 г. става първата европейка, извършила самоубийствен атентат в Баакуба, Ирак.

Белгийските медии неведнъж съобщиха, че армията страда от тежък недостиг на персонал, а засега единственото условие за попадане в редиците на военните е чисто съдебно минало.

Експертите предвиждат контролът "на входа" да бъде чувствително повишен, особено по отношение на принадлежността на кандидатите към крайни групировки, отбелязва БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

30

х

преди 11 години

До Анонимен68-няма опасност за бг,в бг в полицията не се приемат турци и за редови полицаи,да не говорим за офицери,тук таме има по някой полицай колкото да замажим очите на света.

29

bg

преди 11 години

CIA ubi shah Masud.

28

bg

преди 11 години

Belgia podkrepja Bosna i Kosovo.

fallback