Снимка: БТА

Президентът на САЩ Барак Обама пристигна днес на историческо посещение в Мианма, предадоха световните агенции.

Обама ще се срещне в бившата столица Янгон с президента Тейн Сейн, който предприе продемократични и икономически реформи, откакто дойде на власт миналата година, и с водачката на продемократичната опозиция Аун Сан Су Чжи. След това той ще произнесе реч в Янгонския университет. Обама ще остане в Мианма само шест часа, след което ще отпътува за Камбоджа за среща на върха на страните от Източна Азия.

Това е първото посещение на действащ президент на САЩ в доскоро изолираната държава от Югоизточна Азия. Мианма бе управлявана в продължение на половин век до от военна хунта, която предаде миналата година властта на близко до нея цивилно правителство, започнало курс на реформи.

В отговор Съединените щати и редица други западни държави започнаха политика на възстановяване на връзките с Мианма, пише БТА. Някои правозащитни групи обаче разкритикуваха посещението на Обама като преждевременно, предвид факта, че в страната все още има политически затворници и наскоро се стигна до поредните смъртоносни сблъсъци на етническа и религиозна основа.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase