Белият дом. Снимка: архив, Reuters
fallback

Жителите на 7 американски щата са събрали необходимия брой подписи за излизане от състава на САЩ. Това им дава право да очакват официален отговор на исканията си от федералното правителство, предаде ИТАР-ТАСС.

Петициите са качени на сайта на Белия дом - в рубриката "Ние, народът", където всеки желаещ може да помести собствена молба или да се присъедини към предишните.

До момента петиции за излизане от състава на федерацията са подали хора от 40 щата, но едва в 7 от тях са събрани над 25 хиляди подписа. Най-много е събрал Тексас - близо 100 хиляди. В своята петиция щатът заявява, че икономическите проблеми на САЩ идват от неспособността на федералното правителство да реформира бюджетната политика.

"С оглед на факта, че щатът Тексас има балансиран бюджет и е 15-ата по големина икономика в света, излизането му от състава на съюза е практически осъществимо", се казва в документа.

Жителите на този щат се оплакват и от "крещящи нарушения" на човешките права, каквито според тях са например проверките на пътниците по летищата.

На същия сайт впрочем има и насрещно искане с призив град Остин - столица на щата, да се отдели от Тексас и да остане в състава на САЩ.

Освен Тексас прага от 25 хиляди подписа са надхвърлили Луизиана, Флорида, Северна Каролина, Алабама, Джорджия и Тенеси.

Във всички тези щати с изключение на Флорида повечето жители гласуваха на скорошните президентски избори за републиканеца Мит Ромни, победения съперник на Обама, припомня агенцията.

Авторите на петициите се позовават на Декларацията за независимост, в която бащите основатели на САЩ провъзгласяват, че "щом една форма на управление се окаже пагубна (. . .), народът има правото да я видоизмени или премахне и да учреди ново управление".

Според американски експерти шансовете Белият дом да позволи на някой щат излизане от федерацията на практика са равни на нула.

За последен път 11 щата напускат съюза през 1860 и 1861 г., след като за президент е избран Абрахам Линкълн. Тогава започва кръвопролитната гражданска война, припомня ИТАР-ТАСС, цитирана от БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

207

Анонимен

преди 11 години

Всички отцепили се щати минават към Русия. Ура другари и ругарки!Абе май и на Китай ще трябва да се даде 1 щатче, че нещо доста се ,,,, напоследък.

206

ани

преди 11 години

По принцип не разбирам много от политика но си мисля ,че белият дом няма да позволи защото ако им позволи другите останали щати и те също и тогава САЩ ще е само Америка ще е континента със страните Луизиана, Флорида, Северна Каролина, Алабама, Джорджия и Тенеси и др. и тогава започва новата история на Америка .

205

Анонимен

преди 11 години

Простотията ходи по хората!

fallback