Снимка: БТА

Държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън заяви, че Тихият океан "е достатъчно голям за всички ни" в момент, когато Китай се безпокои от започната от САЩ промяна на стратегическия баланс в посока към Азиатско-Тихоокеанския регион, предаде Франс прес.

"Последните три дни затвърдиха за мен незаменимото значение на партньорството САЩ-Австралия", заяви Клинтън в столицата на щата Южна Австралия Аделейд, където е разположена голяма военна база.

"Сътрудничим си във всички области, в търговията, корабостроенето, от планините на Афганистан до атолите на Тихия океан, до динамичните градове на Азия", каза Клинтън след проведени традиционни годишни двустранни дискусии за сигурността.

"Знам обаче, че от някои места ни изправят пред лъжлив избор - че Австралия трябвало да избира между дългогодишните си отношения със САЩ и зараждащите й се отношения с Китай. Този тип мислене, който събира нули, ще стигне само до отрицателен резултат", посочи Клинтън.

"Ние подкрепяме една Австралия със силни и разнообразни връзки с всички нации от Азиатско-Тихоокеанския регион и дори на света, включително Китай, защото пожелаваме същото и за нас", каза държавният секретар на САЩ."Много пъти съм повтаряла - Тихият океан е достатъчно голям за всички нас", посочи тя.

На вчерашната среща за сигурността двете страни започнаха преговори за даване достъп на армията на САЩ до военни летища и военноморски бази в северна Австралия, предаде БТА.

Военните сили на САЩ освен това ще разположат в Австралия мощен радар и космически телескоп. Това според американски официален представител ще позволи да се следят по-отблизо космическите отломки и изстрелванията на китайски ракети. В рамките на обявената преди една година нова американска стратегия части на морската пехота и на ВВС започнаха да се разполагат в Даруин, северна Австралия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase