Започна 18-ият конгрес на Китайската комунистическа партия. Снимка: БТА

Ендемичната корупция, която разяжда китайското общество, може да е фатална за управляващата комунистическа партия и за държавата, предупреди президентът Ху Цзинтао, цитиран от световните агенции.

В реч, с която откри ключовият 18-ия конгрес на Китайската комунистическа партия (ККП), Ху Цзинтао подчерта, че "корупцията може да предизвика рухването на партията и на държавата". Той призова ККП да не позволи на никой китайски лидер да злоупотреби с властта, с която разполага. "Трябва да гарантираме всички да бъдат равни пред закона", прикани Ху Цзинтао.

Китайският президент отправи това предупреждение, след като тази година страната бе разтърсена от няколко крупни политико-финансови скандали, в които бяха замесени ръководители на най-високо равнище, отбелязва БТА. Общественото внимание бе привлечено особено силно от случая с члена на Политбюро на ККП Бо Силай, който бе изключен от партията и ще бъде съден.

Още по темата

В последната си голяма реч Ху Цзинтао, който се очаква да отстъпи ръководните постове в комунистическата партия и държавата на вицепрезидента Си Цзинпин, обобщи, че Китай ще продължи постепенното реформиране на своята политическа система по време на следвания курс на "социалистическа модернизация", но няма да следва западния политически модел. Трябва да се учим от политическия и културния опит на други страни, но не бива никога да копираме модела на западните политически системи, призова той.

Китайският лидер отправи този призив на фона на споровете за острови, които страната води със свои съседи, включително с Япония в Източнокитайско море.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase