Демократите в САЩ запазиха мнозинството си в Сената. Снимка: архив, Reuters

Освен изборите за президент демократите в САЩ спечелиха още една победа - запазиха мнозинството си в Сената, въпреки че до последния момент имаше съмнения дали това може да стане, предаде Асошиейтед прес.

За ожесточената битка за Конгреса бяха похарчени най-малко 2 милиарда долара. Американските гласоподаватели пускаха бюлетини за една трета от сенаторите и за всичките 435 членове на Камарата на представителите, където републиканците успяха да запазят мнозинството си. А това означава, че и през втория си мандат Обама ще се сблъсква с трудности при прокарването на проектозакони.

На състоялите се вчера избори демократите трябваше да се борят за повече сенаторски кресла от републиканците. Но в Мисури и Индиана двама от републиканските претенденти за сенатори се провалиха заради необмислените си коментари на тема изнасилване и аборти. Републиканският претендент загуби и в либералния щат Масачузетс, както и в щата Мейн, където спечели независим кандидат. Републиканците успяха да отнемат сенатското място от демократите единствено в Небраска.

Още по темата

В крайна сметка демократите имат всички шансове да запазят или дори да увеличат сегашното си мнозинство от 53 срещу 47 за републиканците /броят на сенаторите е 99, но в състава на горната камара на Конгреса на САЩ влиза и държавният секретар, с което общият брой на членовете на Сената става 100/.

Според резултатите, получени след преброяването на гласовете, подадени за близо 90 на сто от общия брой членове на Камарата на представителите, републиканците печелят 227 кресла, при необходими за мнозинство 218. Демократите са спечелили 178 места, и водят в още 19 избирателни района. А това означава, посочва АП, че разпределението на местата в новия състав на Камарата на представителите ще наподобява сегашното 240 на 190, като пет от местата не са заети.

Вчера се състояха и избори за губернатор на 11 щата. Според телевизия Си Ен Ен, която отчита разпределението на гласовете в реално време, демократите печелят в щатите Върмонт, Ню Хемпшир, Делауер, Западна Вирджиния и Мисури. Преброяването в щатите Монтана и Вашингтон още не е приключило, но се очаква и там да спечелят кандидатите на демократите. Републиканци ще управляват щатите Северна Каролина, Северна Дакота, Индиана и Юта. В Северна Каролина републиканец става губернатор за пръв път от 20 години, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase