Президентът Обама и вицепрезидентът Байдън. Снимка: Reuters

Президентът Барак Обама е безспорният победител на вчерашните избори в САЩ и ще обитава Белия дом още четири години. Американците предпочетоха лидер, когото познават, пред неизвестния им богат бизнесмен Мит Ромни, коментира Асошиейтед прес.

Първият чернокож президент на САЩ Обама с лекота спечели повече от необходимите за победа 270 електорални гласа и "бетонира" мястото си в американската история, въпреки че първият му мандат беше белязан от упорито висока безработица и нарастващо безпокойство на американците за бъдещето им.

Още по темата

Преизбирането на Обама ще гарантира бъдещето на неговото знаково постижение - здравната реформа, която републиканците искаха да отменят.

В международен план победата на Обама означава, че Съединените щати вероятно ще продължат външнополитическия курс, при който залагат на многостранните партньорства за решаването на въпроси като гражданската война в Сирия и ядрената програма на Иран. Мит Ромни смята този подход за слаб, припомня АП.

Победата на Обама може да се приеме с облекчение в Китай, тъй като Ромни се беше зарекъл да обяви тази страна за валутен манипулатор, което би могло да доведе до санкции и нарастване на напрежението в търговските връзки, пише Стивън Хърст от Асошиейтед прес.

На фона на ликуващи тълпи в Чикаго Обама заяви: "Изборите ни напомниха, че макар пътят ни да беше труден, а пътуването - дълго, ние се мобилизирахме и извоювахме победата."

За Съединените щати "най-хубавото тепърва предстои", каза той, цитиран от АП.

Според агенцията изборът за американските гласоподаватели е бил между две много различни визии за управление на страната: Обама като значим играч на първа линия в живота на американците и Ромни като по-малко натрапващ се, улесняващ частната инициатива и предприемачеството.

Шейсет процента от избирателите посочиха икономиката като най-сериозен проблем за страната. Повечето обаче смятат президента Джордж Буш, а не Обама за отговорен за сегашните икономически показатели.

Четирима от десет американци са на мнение, че икономиката се подобрява, но повечето мислят, че тя е в застой или се е влошила през изминалия първи президентски мандат на Обама.

Президентската надпревара бе най-скъпоструващата досега, сумата се изразява в милиарди, като голяма част от нея бе използвана за остри, негативни предизборни послания.

Кампанията на Обама рязко се отличаваше от тази през 2008 г., когато той вдъхновяваше хората по цял свят със силна реторика и послания за надежда и промяна, отбелязва коментаторът на Асошиейтед прес. Цялата приповдигнатост около кандидатурата му отшумя скоро след като той встъпи в длъжност и поведе битка със слабата икономика.

Според демократите Ромни е безсърдечен бизнесмен, без връзка с обикновения американец и би възстановил политиките, помогнали на богатите и допринесли за икономическия колапс.

Екзитпол проучванията показват, че според 53 процента от избирателите Обама е бил повече "в час" с ежедневните им проблеми, докато за Ромни същото смятат 43 процента.

Обама спечели в традиционно "демократичния" Североизток и на Западното крайбрежие. Негова е и Пенсилвания и повечето от индустриалните щати в Средния Запад. Ромни спечели повечето от южните щати, както и повечето щати в Западните Скалисти планини и така наречения "фермерски пояс".
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase