Чужденците ще продължат да могат да си купуват марихуана в Амстердам. Снимка: архив, Reuters
fallback

Кметът на Амстердам Еберхард ван дер Лаан заяви, че не се готви да налага забрана върху продажбата на марихуана на чужденци в градските кофишопове, съобщи Би Би Си.

По думите на кмета подобна забрана може да доведе до ръст на престъпността и да се отрази негативно върху посещаемостта на Амстердам от туристи. 

Новото правителство на Холандия смята, че решението за това дали на хора от други страни да може да се продава марихуана в специализираните кафенета, трябва да бъде взето от местните власти.

Официалната статистика сочи, че около една трета от туристите, които посещават холандската столица, отиват там точно заради легалната възможност да си купят марихуана в кофишоповете.

Съгласно закона, приет от предишното оглавявано от консерваторите правителство на страната, до края на тази година на цялата територия на Холандия трябва да влезе в сила забрана за продажбата на марихуана на чужденци.

От май тази година забраната влезе в сила в три южни провинции, но в Амстердам не бързаха да въведат подобна мярка.

Срещу нея категорично се обявиха собствениците на кофишопове, според които чуждите туристи осигуряват до 90% от всичките им приходи.

Освен това решението за продажба на марихуана само на холандците, както твърдяха противниците на закона, представлява дискриминация спрямо гражданите на останалите страни от ЕС.

В Холандия има около 700 специализирани кафенета, които легално продават марихуана, като само в Амстердам те са над 200.

Холандското общество като цяло проявява търпимост към употребата на коноп, а притежанието на малки дози марихуана за лична употреба беше декриминализирано още през 70-те години на XX век.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Кашчей Безсмертний

преди 11 години

До до Кашчей Б.Виждал съм лен. Имам риза и панталон от лен. От коноп нямам риза, ти сигурно имаш, нали?Как не си я изпушил досега?Нали говорим за коноп, какъв лен те подгони?Освен това, промишлен коноп се отглежда, и той си има ТНС, но в по-малки количества.Тревицата, която си купуваш от Жоро Дилъра, е от специални хибридни сортове, чийто семена са ялови, сиреч, нищо няма да стане, ако си ги посееш в саксиите на мама на терасата...P.S. "Лена и памукът не са ли..." - памукЪТ си го членувал, ленА и него би трябвало да го членуваш с пълен член. Вместо да пафкаш тревица направи нещо полезно посади дръвче или научи граматиката.

47

Анонимен

преди 11 години

И тези ни спират за Шенген.Пфу.

46

анонимен

преди 11 години

не желая никога кракът ми да стъпва в тази държава..това тяхното не са институции а простотия,разхайтеност и режим убиващ гражданите си

fallback