Снимка: Reuters

Федералният съд в Илинойс постанови американецът Кюън Фишър да заплати по 150 хил. долара на филм за нелегалното разпространение на общо 10 порно филма. Потърпевш е компанията “Flava Works”, създател на порнографско кино, пише Би Би Си.

Сумата се смята за най-голямата компенсация, постановена от съд за случай на нелегално споделяне на файлове. Фишър отказал да се защитава в съда и това се оказало решаващо за големината на компенсацията.

В съда “Flava Works” представила доказателства, които убедили съдията, че именно Фишър е човекът, който е качил филмите в торент сайт.

От компанията добавяли уникален код към всяко копие на филмите, за които клиентите заплащали да гледат. Този код недвусмислено свързал пиратските копия с Фишър, който преди това заплатил на компанията за  да гледа продукциите.

Веднъж споделени в торент системата, филмите са били свалени или гледани 3449 пъти.

От компанията доказват, че любителят на гей ласки умишлено е нарушил правата за ползване на услугата за заплащане за гледане (pay-to-view).

Съдията Джон Лий отбелязал доказателствата, предоставени от “Flava” като достатъчно стойностни и вземайки под внимание липсата на защита и възражения от страна на Фишър, отсъдил в полза на създателя на филми за възрастни. 

Не е ясно дали Фишър ще обжалва присъдата, или ще се принуди да заплати компенсацията. Не е ясно също така дали е способен да заплати отсъденото обезщетение.

Компанията общо е завела дела срещу петнадесет души за пиратство. Всички останали дела обаче са паднали заради липса на доказателства.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase