Тимошенко излежава 7-годишна присъда. Снимка: архив Reuters

САЩ смятат, че произведените в Украйна парламентарни избори са крачка назад за демокрацията в републиката. Това се посочва в изявление на говорителя на Държавния департамент Марк Тонър, цитирано от ИТАР-ТАСС.

"Правителството на САЩ е обезпокоено от това, че състоялите се в неделя парламентарни избори се явяват крачка назад спрямо напредъка, постигнат на предишните парламентарни и президентски избори през 2010 г., които ознаменуваха важна крачка напред по пътя на демокрацията в Украйна", подчертава Тонър. Същевременно Европейският съюз заяви, че е открил "множество недостатъци" в провеждането на изборите в Украйна. Това се посочва в съвместно изявление на върховния представител за външната политика Катрин Аштън и еврокомисаря по разширяването Щефан Фюле.

"Състоялите се избори оставиха смесено впечатление, показвайки множество недостатъци", се посочва в изявлението. "Изразяваме съжаление, че видни представители на опозицията не можаха да вземат участие в изборите заради съдебен процес, който не съблюдава международните норми", подчертават Аштън и Фюле във връзка с процеса срещу бившия премиер на Украйна Юлия Тимошенко, която излежава присъда от седем години затвор по обвинение в злоупотреба със служебно положение.

Още по темата

Вчера Организацията за сигурност и сътрудничество в Европ (ОССЕ) също заяви, че има отстъпление на демокрацията в Украйна след парламентарните избори в неделя, предаде БТА.

"Като се вземат предвид злоупотребите с власт и влиянието на парите в тези избори, изглежда че наблюдаваният досега демократичен напредък в Украйна сега е в отстъпление", заяви представителката на ОССЕ Валбурга Хабсбург Дъглас.

Преди ден и от организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ) заявиха, че има отстъпление на демокрацията в Украйна след вчерашните парламентарни избори, предадоха Франс прес и Ройтерс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase